Krivokapić i Nikšić poručili: Saniranjem Tjentišta vratili bi dug partizanima

"Kao partije koje počivaju na antifašizmu kao jednom od temelja svog postojanja i koje su uvijek predvodile borbu za progresivne vrijednosti, imamo obavezu da zaštitimo i sačuvamo spomenike najsvjetlijih trenutaka naše antifašističke istorije i tako vratimo mali dio onoga što dugujemo partizanima"
167 pregleda 5 komentar(a)
Spomenik na Tjentištu, Tjentište, Foto: N1
Spomenik na Tjentištu, Tjentište, Foto: N1
Ažurirano: 20.03.2018. 10:31h

SDP Crne Gore i SDP Bosne i Hercegovine pazvali su Vladu Crne Gore i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i vlasti na nižim nivoima, da se odazovu pozivu Nacionalnog parka “Sutjeska” i boračkih i antifašističkih organizacija bivših republika SFRJ i zajedničkim sredstvima saniraju klizište i obezbijede sanaciju spomeničkog kompleksa na Tjentištu, navodi se u zajedničkom saopštenju predsjednika dvije partije, Ranka Krivokapića i Nermina Nikšića.

Oni su kazali da spomenik na Tjentišu jeste vlasništvo BiH ali je u "simboličkom, moralnom i istorijskom smislu baština ljudi svih naroda bivše Jugoslavije i poštovalaca antifašističke borbe.

"Kao partije koje počivaju na antifašizmu kao jednom od temelja svog postojanja i koje su uvijek predvodile borbu za progresivne vrijednosti, imamo obavezu da zaštitimo i sačuvamo spomenike najsvjetlijih trenutaka naše antifašističke istorije i tako vratimo mali dio onoga što dugujemo partizanima", piše u saopštenju.

Samo na temelju antifašističkih vrijednosti na kojima je i formirana EU, poručili su, mogu se graditi suštinski evropska, demokratska i prosperitetna društva.

Dodaju da je nebriga i ćutanje na javne pozive za pomoć vlasti dvije zemlje u suprotnosti sa borbom i životom "naših predaka koje je čak i komandant neprijetelja opisao kao ljude sa borbenim moralom koji izaziva čuđenje".

"Emocija koju su probudili potomci boraca sa Sutjeske najbolje pokazuje neuništivost slobodarskog i antifašističkog duha naših naroda i obavezuje na drugačiji odnos prema sjenama oslobodilaca Jugoslavije. Dok god se bude čuo takav glas, Ljubin grob (Tjentište) će ostati simbol koji će budućim generacijama poručivati da još ima živih proletera", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: