Ovo je najveći Kongres u posljednjih dvadeset godina

“Pošten čovjek se ne krije iza bilo koga, a kukavica se uvijek, po pravilu, krije iza države! Država se čuva, voli i poštuje, a ne koristi kao zaštitni zid iza kojeg gomilaš nemoral, neistinu i pljačku!“, kazao je Bečić
32610 pregleda 0 komentar(a)
Sa kongresa Demokratske Crne Gore, Foto: Demokratska Crna Gora
Sa kongresa Demokratske Crne Gore, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora u subotu je održala Drugi kongres na kojem su birani organi stranke: Predsjednik, Glavni odbor, Statutarna komisija i Nadzorni odbor. Kongres je počeo emitovanjem kratkometražnog filma. Izabrani predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, na Kongresu je rekao da je poruka koja je filmom poslata jedino u šta vjeruje.

"Ključno ili presudno smo doprinijeli pobjedi nad DPS-om u Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Beranama i Tuzima i time pokazali da je rađanje Demokrata bilo spasonosno po crnogorsku opoziciju. U Budvi smo zajedno sa kolegama iz Crnogorske sačuvali vlast od političke korupcije DPS-a, u Beranama smo zajedno sa srpskim nacionalnim partijama odbranili veličanstvenu pobjedu, a u Tuzima smo zajedno sa albanskim nacionalnim partijama poslali DPS, nakon 30 godina, u opoziciju. Pokazali smo da smo kohezioni faktor u društvu, faktor spajanja, jer sa nama hoće i Crnogorci, i Srbi, i Albanci, svi oni koji neće da pljačkaju, a sa njima hoće oni drugi sa kojima ne dijelimo iste ljudske vrijednosti, jer smo mi vaspitavani u našim domovima, a oni na našim ulicama. Zato mi nećemo sa njima, ni sada, ni nikada. Prvo da osjete opozicioni hleb, pa da vdimo koliko iskreno vole Crnu Goru i hoće li ih tada okupljati ideja i navodna ljubav prema Crnoj Gori!“, poručio je Bečić sa Drugog kongresa Demokrata.

"Načinom vršenja vlasti u Budvi, Kotoru i Herceg Novom pokazali smo da promjena vlasti nije opasnost, već renesansa za Crnu Goru i poslali jasnu poruku nezadovoljnim biračima DPS-a koji nam sve više prilaze, ali i međunarodnoj zajednici: 'Vidite kako se upravlja kad se ne krade, ne otima i ne ugrađuje, tako da nije ugrožena Crna Gora od nas, njenih sinova i kćeri, mi smo upravo najveći garanti njene stabilnosti, njenog oporavka, njene istinske nezavisnosti i suverenosti, poštovanja njenih međunarodno preuzetih obaveza i njene sigurne budućnosti.' Ko god pomisli da udari na Crnu Goru, na njenu nezavisnost i stabilnost imaće u nama najvećeg neprijateja i protivnika, tako da je Crna Gora sigurna, a jedino što je ugroženo su njihova sloboda, njihovi milioni, njihovi tajni dosijei i njihova pohlepa! Pošten čovjek se ne krije iza bilo koga, a kukavica se uvijek, po pravilu, krije iza države! Država se čuva, voli i poštuje, a ne koristi kao zaštitni zid iza kojeg gomilaš nemoral, neistinu i pljačku!“, dodao je Bečić.

"Ova porodica ne bi bila ovako velika i moćna, da nije imala tim koji sam predvodio. Ne jednog čovjeka, već tim. Privilegija je bila biti kapiten tog tima, a kao kapiten želim da se zahvalim svim kolegama članovima rukovodstva i organa partije na svim nivoima, na velikom trudu, radu i doprinosu. Na svemu vam bratska hvala, ali na jednom posebno. Hvala vam što nas nijeste prodali, hvala vam što nas nijeste unovčili, hvala vam što nas nijeste izdali, hvala vam što ste izdržali da ne postanete sluge službi i njihovog podzemlja, već ste pokazali da imate kičmu, korijene i znanje, pokazali ste da nećete da budete sluge nekom Milu, Acu ili Branu, već isključivo svom narodu, svojim precima i svojim potomicima! To je ono što odvaja žito od kukolja, to je ono što odvaja junake od slabića, to je ono što odvaja jake od nejakih, to je ono što vas čini velikim, vječnim i pobjedničkim!“, naglasio je predsjednik Demokrata.

Na Kongresu Demokrata brojni gosti iz zemlje i inostranstva

Podršku Demokratama, svojim prisustvom, na njihovom Drugom kongresu dali su brojni ugledni gosti iz zemlje i inostranstva. Mnogi od njih su se i obratili Kongresu.

"Vi ste za vrlo kratki period između dva kongresa pokazali da ste napravili jedan veliki uspjeh, da ste postali jedna respektabilna politička snaga, da ste razvili partijsku infrastrukturu i da ste zabilježili izvanredne izborne rezultate i to pokazuje da je vaša politika, politika pobjeda, a ne podjela, politika građanske orjentacije i moderne ljevice na ispravnom putu i samo tako nastavite!“, glasila je podrška Janka Vučinića, predsjednika Radničke partije.

"Sa pravom kaže vaš predsjednik, Aleksa Bečić, da je bolje ići u borbu sa petoricom čvrstih i koji neće izdati, nego sa deset od kojih će na prvoj krivini dvojica iznevjeriti. I to se i desilo na ovoj krivini u Kotoru, iznevjerili su, ili izdali, SDP i Ranko Krivokapić, i srušili Sporazum o budućnosti. Izgleda da je preoštra bila ta krivina, pa je Ranko sa SDP-om nije mogao nikako uhvatiti. I pokazalo se ono nepisano pravilo u Crnoj Gori da se na neke ljude i neke partije možete osloniti kao na koru od banane, zaključio je predsjednik Radničke partije.“

"Da je prije godinu dana moga prijatelja Aleksu ili mene neko od vas, kojim slučćajem, pitao kakvi su odnosi između dvije političke partije čiji smo predsjednici, i Aleksa i ja bismo, ja mislim, odgovorili isto: da smo politički udaljeni. Kada bi nam bilo ko to pitanje postavio danas, vjerujem da bismo obojica odgovorili da nema te sile, i kako u knjigama piše – ni Scile, ni Haribde, koja bi mogla uzdrmati naše savezništvo“, ispričao je Vladimir Pavićević, predsjednik Crnogorske.

"Cilj je Crna Gora, konstituisanje Crne Gore kao ozbiljne, odgovorne države koja je sposobna da dekriminalizuje crnogorsko društvo, da se oslobodi te onkološke, kancerozne bolesti koja je dominantna u ovom društvu. Zato je neophodno povezivanje, udruživanje, u mogućoj mjeri, na ovaj ili onaj način, i to je, bez sumnje, imperativ koji traži građanin i mi moramo biti svjesni svega toga“, poručio je Miodrag Lekić, predsjednik Demosa i poželio sreću Demokratama.

Nova regionalna, evropska koalicija

"I ovaj slogan, 'Da Crna Gora, da Evropa, da sloboda!' i ovaj je vaš, 100%“, rekao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka FBiH i poručio Demokratama da nisu same i da imaju prijatelje u Bosni i Hercegovini, da imaju prijatelje i u regionu, jer vidi mnoge u prvim redovima, da zna da imaju podršku i prijatelje i u Evropskoj uniji, u SAD-u, u cijelom svijetu, i da zato sve Demokrate treba da budu ponosne na svoju politiku, a on je ponosan što je njihov prijatelj i što je sa njima na Drugom kongresu.

"Aleksa, imate podršku! I u Banja Luci i u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini i u regionu, da ekonomski, demokratski, a posebno moralno obnavljate društvo u kojem živite, da vratite onaj sistem vrijednosti gdje se uvažavamo, poštujemo, cijenimo radimo i gradimo! Ovdje se okuplja nova, regionalna koalicija stranaka koje razmišljaju zdravo i iskreno“, rekao je Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa sa sjedištem u Banjoj Luci.

Kongres su pozdravili i Genci Nimanbegu, Suljo Mustafić, Seada Sadiković, Goran Danilović, Dragica Perović, Miloš Konjević, Momo Joksimović, a od inostranih gostiju i Jorgo Ognenovski i Ivan Pristovnik. Od lidera domaćih političkih subjekata prisutni su bili i Dritan Abazović i Nikola Camaj, a od inostranih gostiju Goran Mandić, Aleksandra Čamagić, kao i Mirko Ćurić.

Ovo je novo rukovodstvo Demokrata

Odmah po završetku Drugog kongresa, novoizabrani Glavni odbor održao je i prvu sjednicu na kojoj je izabrao nove potpredsjednike: dr Albina Ćemana, Dragana Krapovića, Zdenku Popović, Moma Koprivicu i Vladimira Martinovića i reizabrao Borisa Bogdanovića na mjesto generalnog sekretara. Takođe, Glavni odbor je izabrao i nove članove Predsjedništva.

Aleksa Bečić, Momo Koprivica, Zdenka Popović, Vladimir Martinović, Dragan Krapović, dr Albin Ćeman, Boris Bogdanović, Štjefan Camaj, Novica Obradović, Marko Ljujić, Duško Stjepović, Darko Šljivančanin, Luka Krstović, Petko Bakić, Slobodan Mačić, Ivan Stanić, dr Marko Mitrović, Marko Vuković, Novica Gogić, Milojica Tešović, Vladimir Čađenović, Senad Tahirović, Vladimir Arsić, Miloš Kopitović, Stevan Katić, Danilo Mrvaljević, Danilo Šaranović, Dženan Kolić, Mijomir Pejović, Valentina Minić, Momčilo Leković, Vladimir Jokić, Neven Gošović, Milivoje Zarubica, Velizar Kaluđerović i Vladimir Vujović.

"Ovom prilikom želim da se najiskrenije zahvalim na bratskoj, iskrenoj i produktivnoj saradnji našim dosadašnjim potpredsjednicima i aktuelnim poslanicima Dženanu Koliću i Mijomiru Pejoviću, sa kojima nastavljam raditi i graditi našu veliku demokratsku porodicu”, zaključio je Predsjednik Demokrata.