POSJETA HAGU

Ivanović - Junker: Kraljevina Holandija podržava Crnu Goru i u evropskim integracijama

Ivanović je istakao značaj sveobuhvatnih odnosa dvije zemlje u oblasti odbrane, te naglasio da je jačanje saradnje sa saveznicama jedan od prioriteta naše zemlje kada je u pitanju politika odbrane i bezbjednosti
841 pregleda 0 komentar(a)
Ivanović u Hagu, Foto: Ministarstvo odbrane
Ivanović u Hagu, Foto: Ministarstvo odbrane

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović, sastao se danas u Hagu sa svojim kolegom iz Ministarstva odbrane Kraljevine Holandije, direktorom za međunarodne poslove i operacije, Kristoferom Junkerom.

Ivanović je istakao značaj sveobuhvatnih odnosa dvije zemlje u oblasti odbrane, te naglasio da je jačanje saradnje sa saveznicama jedan od prioriteta naše zemlje kada je u pitanju politika odbrane i bezbjednosti.

On se zahvalio na kontinuiranoj podršci Kraljevine Holandije u ostvarivanju strateških i spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore i izrazio očekivanje da će odnosi dvije zemlje biti dodatno ojačani. Ivanović je informisao Junkera o aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane u modernizaciji Vojske Crne Gore, te o progresu implementacije ciljeva sposobnosti.

On je naglasio da Crna Gora aktivno promoviše evroatlantske vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana potenciranjem NATO politike „otvorenih vrata“, te pružanjem značajne podrške zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva.

Ivanović je informisao sagovornika da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima Alijanse i naglasio spremnost Crne Gore za pružanjem pune podrške u borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti, u cilju što kvalitetnijeg doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Junker je istakao da sveobuhvatne reforme koje je Crna Gora sprovela u cilju unapređenja sistema odbrane, preporučuju našu državu kao kvalitetnog i kredibilnog saveznika.

Takođe je izrazio zadovoljstvo mogućnošću jačanja bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje i naglasio da će Kraljevina Holandija dati svoj puni doprinos njenom unapređenju i u budućem periodu. Dodatno, Junker je naglasio da će Kraljevina Holandija nastaviti da podržava Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija.

Sagovornici su naglasili da će dva ministarstva odbrane ostati posvećena unapređenju saradnje, kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata. Oni su takođe razmijenili mišljenja i o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji, te zaključili da se samo zajedničkim naporima i udruživanjem snaga mogu iskorijeniti bezbjednosni izazovi na globalnom nivou.