Marković: Imamo model kada je opozicija ušla u Vladu, hajde da se vratimo tome

Marković je kazao da je neprihvatljiva teza – nikad sa DPS i sa Milom Đukanovićem kao šefom DPS-a, jer ne pripada opoziciji da uređuje odnose u toj partiji.
23874 pregleda 42 komentar(a)
Marković danas, Foto: Savo Prelević
Marković danas, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2019. 15:46h

Premijer Duško Marković je kazao da je model iz 2016. kada je opozicija ušla u Vladu bio jedinstven primjer kompromisa u svijetu i da je to model kojem se Crna Gora može okrenuti, bez potrebe da se ugleda na Albaniju i druge zemlje.

On je podsjetio da je tada opozicija dobila visoka ministarska mjesta "iako su vladajuće partije imale apsolutnu većinu u Parlamentu i izglasano joj je povjerenje.“

Poručio je i da je taj kompromis bio način da dođe do političke stabilnosti za sva vremena u Crnoj Gori.

"Imamo mogućnost da taj model pretvorimo u održiv politički pristup. Ajmo da se vratimo tome. Ali ne možete, ja čujem ovih dana nikad sa DPS-om, nikada dok je Milo Đukanović predsjednik DPS-a. Pa neće nama političke partije nastale prije 10-15 dana ili dvije godine određivati ko će nam biti predsjednik stranke, ne pripada nikome u opoziciji da uređuje odnose u našoj stranci. Kritikujte našu politiku, pobijedite nas na izborima", dodao je Marković.

On kaže da je neprihvatljiva teza – nikad sa DPS i sa Milom Đukanovićem kao šefom DPS-a, jer ne pripada opoziciji da uređuje odnose u toj partiji.

"Pa neće valjda partije od prije dva dana, ili dvije godine, određivati nama šefa partije".

Marković navodi da DPS ne uživa na vlasti 30 godina i da žele da podijele odgovornost sa odgovornom opozicijom.

"Ne mislite da mi uživamo 30 godina na vlasti. Mi želimo da podijelimo odgovornost sa odgovornom opozicijom. Nama treba 60 odsto zajedničkih političkih napora i vlasti i opozicije u zemlji da bi Crna Gora bila Monako. Ima tu šansu. Ali, ako ćemo da se optužujemo i etiketiramo, eliminišemo sa političke scene bez izbora, onda...kom opanci, kom obojci, na izbore", kazao je Marković.

Premijer je rekao da ko nije za kompromis, nema mjesta u političkom zivotu.

"Nemojte tražiti kompromis bez DPS-a...Govorite i mislite o meni i Đukanoviću šta hoćete, ali ne vrijeđajte naše ljude, to su pošteni ljudi koji su glasali za nas“, poručio je Marković.

Bonus video: