Darmanović: Programski ciljevi UNDP-a komplementarni su sa procesom pristupanja EU

On je uvjeren da će nastavak realizacije zajedničkih aktivnosti sa UNDP doprinijeti daljoj izgradnji institucionalnih kapaciteta i demokratizaciji crnogorskog društva, kao i ispunjenju obaveza Crne Gore u kontekstu pristupanja EU, naročito u domenu vladavine prava, ljudskih prava, socijalne politike, zapošljavanja i zaštite životne sredine
177 pregleda 0 komentar(a)
Špoljarić Eger i Darmanović, Foto: Vlada Crne Gore
Špoljarić Eger i Darmanović, Foto: Vlada Crne Gore

Programski ciljevi UNDP-a komplementarni su sa procesom pristupanja Evropskoj uniji, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On se sastao danas sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, pomoćnicom administratora UNDP-a i direktoricom Regionalnog biroa UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država ,Mirjanom Špoljarić Eger.

Darmanović je rekao da programi saradnje sa UNDP u potpunosti korespondiraju sa unutrašnjim reformskim aktivnostima i vanjskopolitičkim ciljevima Crne Gore.

"Od posebnog značaja je saradnja sa UNDP po pitanju implementacije politika održivog razvoja, i Crna Gora će nastaviti da posvećeno radi na primjeni Agende 2030 i Nacionalne strategije održivog razvoja", rekao je Darmanović.

On je uvjeren da će nastavak realizacije zajedničkih aktivnosti sa UNDP doprinijeti daljoj izgradnji institucionalnih kapaciteta i demokratizaciji crnogorskog društva, kao i ispunjenju obaveza Crne Gore u kontekstu pristupanja EU, naročito u domenu vladavine prava, ljudskih prava, socijalne politike, zapošljavanja i zaštite životne sredine.

Špoljarić Eger je naglasila da UNDP ima odličnu sa Vladom Crne Gore i svim njenim institucijama.

Ona je istakla da realizacija zajedničkih programa i Agenda 2030 omogućava inkluzivni rast i kontinuirano investiranje u ljudski kapital.

"Takođe, ukazala je na komplementarnost programskih ciljeva UNDP-a i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, naglasivši da će UNDP nastaviti da pruža podršku sprovođenju reformi, naročito u dijelu jačanja institucionalnih kapaciteta, reforme javne uprave i održive ekonomije" kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da će implementacija Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja (SDG) imati pozitivan efekat na ubrzavanje evropske integracije Crne Gore, i da će od posebnog značaja biti ekspertska podrška UNDP-a u definisanju i implementaciji politika koje su važne za proces pristupanja EU.

Bonus video: