Odupri se - 97000: Popović prekršio zakon, nije pokazao službenu legitimaciju

"Ne dozvolimo da sistem nepravedno osuđuje građanske aktiviste i kažnjava borbu za slobodu, dok razmjene kovertama kojima kupuju izbornu volju ostaju nekažnjene"
5242 pregleda 2 komentar(a)
Hodžić, Popović i policajci ispred Višeg i Specijalnog tužilaštva  - 13. mart 2019., Foto: BORIS PEJOVIC
Hodžić, Popović i policajci ispred Višeg i Specijalnog tužilaštva - 13. mart 2019., Foto: BORIS PEJOVIC

Pokret Odupri se - 97000 saopštio je danas da u srijedu 5. juna u 15.20 sati počinje suđenje u Sudu za prekršaje Podgorica jednom od pokretača građanskog pokreta "Odupri se – 97.000", potpisniku Sporazuma o budućnosti i prepoznatom građanskom aktivisti Demiru Hodžiću.

Iz tog pokreta su dodali da Centar bezbjednosti (CB) Podgorica smatra da je Hodžić prekršio Zakon o javnom redu i miru, član 7 u kom stoji da se lice može kazniti ako "na javnom mjestu vrijeđa drugog ili se drsko ponaša".

"Za ovo je predviđena novčana kazna ili 30 dana zatvora. Međutim, dobro je poznato da je napravljen snimak tog incidenta i da se na njemu jasno vidi da je optužba CB Podgorica potpuna besmislica. Kasnije se zapravo ispostavilo da je predstavnik službe bezbjednosti Slavko Popović prekršio zakon, jer nije pokazao službenu legitimaciju građanima kada su mu to zatražili, što je bio obavezan da učini. Građani, među kojima je bio i Demir, su to od njega zahtijevali samo zato što su primijetili kako ih prati, a onda i čuli kako njihova imena saopštava nekom preko telefona. Međutim, nakon incidenta policija nije saslušala i Popovića već mu je dozvolila da se neometano udalji", navodi se u saopštenju pokreta Odupri se - 97000.

U saopštenju se dodaje da će članovi pokreta Odupri se - 97000 ispred Suda za prekršaje doći u 15 časova.

"Želimo time da damo podršku ne samo Demiru već i sudskim organima da donesu nezavisnu i pravednu odluku u ovom slučaju. Da pokažu kako bi u nezavisnom društvu trebalo da funkcionišu nezavisne institucije sistema. Ne dozvolimo da sistem nepravedno osuđuje građanske aktiviste i kažnjava borbu za slobodu, dok razmjene kovertama kojima kupuju izbornu volju ostaju nekažnjene. A što se drskog ponašanja tiče, CB Podgorica bismo preporučili da pregleda malo izjave Specijalnog državnog tužioca, zbog kojih su tog dana studenti i održali performans ispred zgrade Tužilaštva, pa da se na tu adresu obrate", kazali su iz pokreta Udupri se - 97.000.

Kazali su i da je protiv njihovih članova do sada podneseno preko 30 prekršajnih prijava.

"Protiv Miga Stijepovića i vrha njegove partije nije nijedna", zaključuje se u saopštenju pokreta Odupri se - 97000.

Bonus video: