Palmer: Rusija stoji iza pokušaja državnog udara u Crnoj Gori

On je rekao i da će sankcije američke administracije predsjedniku Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku ostati snazi sve dok ne promijeni odnos prema državi kojoj je na čelu
7838 pregleda 24 komentar(a)
Palmer, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV
Palmer, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Metju Palmer optužio je danas Rusiju da stoji iza pokušaja državnog udara u Crnoj Gori oktobra 2016, te da je pokušala da "minira" dogovor Skoplja i Atine kojim je otvoren put Sjevernoj Makedoniji ka EU i NATO.

On je rekao i da će sankcije američke administracije predsjedniku Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku ostati snazi sve dok ne promijeni odnos prema državi kojoj je na čelu.

Palmer je istakao da je cilj Vašingtona članstvo BiH i drugih zemalja Balkana u EU i NATO, što Rusija želi da blokira.

Palmer koji će sljedeće nedjelje učestvovati na zasijedanju Savjeta za sprovođenje mira (PIC) koje nadzire primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, u subotu je u Banjaluci započeo višednevnu posjetu BiH, te je nakon susreta s vodećim zvaničnicima Republike Srpske dao je intervju novinskim agencijama, prenosi Hina.

Upitan o Dodikovom očekivanju da će biti skinut s američke "crne liste", Palmer je rekao kako on, kao ni njegov bliski saradnik Nikola Špirić nisu ništa učinili da bi američka vlada promijenila tu odluku.

"Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama SAD i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su sprovodili i javno govorili. Prije nego što dođe do promjene položaja u kojem su oni sada, treba da postoji dokaz promjene do koje je došlo, i nama bi bilo drago da se to i dogodi", rekao je Palmer.

Dodik je pod sankcijama od januara 2017. odlukom Ministarstva finansija SAD.

Zamrznuta mu je imovina u SAD, zabranjena putovanja u tu zemlju, a američkim državljanima zabranjeno je da posluju s njim.

Ta odluka je donijeta zbog procjene da Dodik ometa sprovođenje Dejtonskog sporazuma i svojim prijetnjama referendumom o otcjepljenju Republike Srpske od BiH ugrožava mir i stabilnost, dok se Špirić, bivši predsjednik Savjeta ministara BiH, našao na crnoj američkoj listi zbog navodnih finansijskih zloupotreba.

Palmer je u razgovoru za medije u BiH pozvao vlasti BiH da predaju Godišnji nacionalni program (ANP) kako bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP) s NATO.

Daljem napredovanju prema NATO protivi se srpska strana u BiH.

Palmer je istakao da SAD i Rusija imaju različite ciljeve na jugoistoku Evrope i u BiH.

"Temelj američke politike za Zapadni Balkan jeste podrška evropskim i evroatlantskim integracijama. To znači članstvo u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana i članstvo u NATO za sve zemlje koje žele biti članice tog saveza", podsjetio je on.

"Rusi imaju mnogo drugačiji cilj na Balkanu. Oni žele da vide region koji je podijeljen i u kojem je visok stepen napetosti i podjela", rekao je američki diplomata.

Upitan o budućnosti Dejtonskog sporazuma za BiH, Palmer je istakao da mora doći do njegove reforme kako bi zemlja napredovala prema EU.

"Mislim da se svi slažu da će morati da dođe do reformi koje su potrebne da bi BiH bila efikasnija i ispunila standarde za članstvo u EU. Mi taj proces podržavamo", rekao je Palmer.

Bonus video: