Perović: Da li Pribilovićka namjerno forsira preuzimanje vlasti u Kotoru političkom korupcijom?

Perovićeva je danas ministarki Pribilović odgovorila da joj ova još nije dostavila predlog MJU po kome je Vlada krajem maja odlučila da upozori Opštinu Kotor, zbog neostvarivanja funkcija lokalne uprave i neodržavanja sjednica SO
2667 pregleda 2 komentar(a)
Perović
Perović
Ažurirano: 19.06.2019. 15:16h

Predsjednica Skupštine Opštine Kotora Dragica Perović (DSS) ponovila je danas zahtjev ministarki javne uprave Suzani Pribilović (DPS) da joj dostavi predlog MJU po kome je Vlada 30. maja upozorila SO Kotor da održi sjednicu u roku od 20 dana. Tada je bila aktuelna inicijativa DPS-a da se bira novi gradonačelnik Kotora, ali je u međuvremenu presudom Upravnog suda Vladimir Jokić (Demokrate) vraćen na tu poziciju, jer je utvrđeno da je nezakonito smijenjen.

Opozicione partije u Kotoru – DPS, SD, HGI i LP, pojačane odlučujućim, 17-tim glasom u lokalnom 33-članom parlamentu odbornice SDP Brune Lončarević, u međuvremjenu su zatražile da se nastavi “prekinuta” sjednica SO na kojoj su oni 24.aprila smijenili Jokića, kako bi mu ponovno izglasali nepovjerenje, što je Perović odbila da učini smatrajući takvo nešto pravnim i faktičkim nonsensom. Opozicija i Lončarevićka stoga su pokrenuli 5. juna inicijativu za smjenu Perovićeve a 13. juna joj i formalno predali zahtjev da sazove novu sjendicu SO na kojoj bi se razmatralo pitanje povjerenja predsjednici Skupštine.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović potom je, prije dva dana upozorila Opštinu Kotor da “u najhitnijem roku obezbijedite sprovođenje odluke Vlade, održavanje sjednice SO radi donošenja odluka iz njene nadležnosti”.

“Svako vaše drugo postupanje predstavljaće postupanje suprotno odredbama Zakona i Poslovnika SO Kotor.”, upozorila je Pribilovićeva predsjednicu SO Dragicu Perović. U vladajućoj koaliciji u Kotoru predvođenoj Demokratama, vjeruju da je to u suštini šlagvort da neko drugi umjesto Perovićeve zakaže sjednicu.

Perovićeva je danas ministarki Pribilović odgovorila da joj ova još nije dostavila predlog MJU po kome je Vlada krajem maja odlučila da upozori Opštinu Kotor, zbog neostvarivanja funkcija lokalne uprave i neodržavanja sjednica SO.

“Nadam se da Vaše upozorenje “da u najhitnijem roku obezbijedimo održavanje sjednice SO radi donošenja odluka iz njenih nadležnosti, odnosno izvršavanje zakonom utvrđenih obaveza”, nije u funkciji obezbjeđenja uslova za preuzimanje vlasti od DPS-a u opštini Kotor - političkom korupcijom ?! Međutim, ostaje činjenica da ste mjere, iz Vaše nadležnosti, za obezbjeđenje ostvarivanja funkcije SO Kotor, preduzeli tek nakon što je DPS političkom korupcijom obezbijedio 17-i glas za preuzimanje vlasti u Opštini Kotor, iako kriza u ostvarivanju funkcija SO Kotor traje već duži vremenski period.”- poručila je Perović ministarki javne uprave, podsjećajući Pribilovićevu da su Demokrate, URA, DF, SNP i SDP koji su do sada tvorili lokalnu vlast u tom gradu, na posljendjim izborima osvojili većinu glasova Kotorana, te da sada opozicija DPS, SD, LP i HGI uz pomoć Lončarevičeve koja je prešla na njihovu stranu, obezbjeđuje potrebnu većinu za preuzimanje vlasti u Opštini Kotor.

“Međutim, time bi bila izigrana volja građana Kotora, a izbori, nakon koji DPS političkom korupcijom preuzima vlast, gube smisao i nepovjerenje građana u izborni proces se dodatno produbljuje. Nadam se da Vaše upozorenje nije u funkciji obezbjeđenja uslova za preuzimanje vlasti od DPS-a u opštini Kotor - političkom korupcijom", otpisala je Perović danas Pribilovićki.

Aludirajući na to da po zakonu, Vlada na slična upozorenja lokalnim upravama kao uvod u moguće privremene mjere i vanredne izbore ima pravo tek u slučaju kada lokalni parlamnet šest mjeseci ne održava sjednice, Perović je ministarku javne uprave podsjetila da je ona u posljednjih osam mjeseci sazvala dvije nove i zakaza dva nastavka ranije započetih sjednica SO. Od toga jedna sjednica sa 32 tačke dnevnog reda je počela sa radom 28.decembra, dok tri nisu započinjale.

“XVIII sjednica SO, kao i nastavak XVI i XVII sjednice SO, nijesu održane zbog nedolaska odbornika DPS, HGI, SD, LP i SDP na sjednicu Skupštine", istakla je Perović, dodajući da je u međuvremenu 24.aprila održana i sjednica SO na kojoj je, kako se kasnije pokazalo nezakonito, nova većina DPS-SD-LP-HGI - Lončarević, smijenila gradonačelnika Jokića.

Perović je navela da će se u odnosu na proteklih dana ispostavljene zahtjev odbornika koji čine novu većinu da zakaže sjendicu na kojoj će sama biti smijenjena, odnosno nastavak prekinute sjednice na kojoj bi DPS i partneri ponovno razriješili dužnosti Jokića, “postupiti u svemu u skladu sa zakonom.”

Bonus video: