GREKO: Ministar ne treba da bude u Sudskom savjetu

“Nije primijenjena preporuka da se preduzmu dodatne mjere za jačanje nezavisnosti Sudskog savjeta, kako stvarne tako i percipirane - protiv nepotrebnog političkog uticaja”, navodi se u izvještaju
3614 pregleda 1 komentar(a)
Ministar pravde Zoran Pažin na sjednici Sudskog savjeta, Foto: Savo Prelević
Ministar pravde Zoran Pažin na sjednici Sudskog savjeta, Foto: Savo Prelević

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GREKO) ozbiljno je zabrinuta zbog nedostatka napretka u jačanju nezavisnosti Sudskog savjeta i preispitivanju disciplinskog okvira za sudije.

To je ocijenjeno u izvještaju GREKO-a, iako je, što se tiče sudija, kako navode, primijećen napredak u pogledu pružanja smjernica i savjetovanja o primjeni Etičkog kodeksa sudija i sukobu interesa.

Crna Gora je od GREKO-a dobila 11 preporuka koje su se ticale sprečavanja korupcije, a tiču se poslanika, sudija i tužioca. U izvještaju, GREKO zaključuje da je postupila na zadovoljavajuć način ili zadovoljavajuće primijenila šest od11 preporuka sadržanih u Izvještaju o četvrtom krugu evaluacije. Od preostalih preporuka, dvije su djelimično primijenjene, a tri nisu primijenjene.

“U dijelu sprečavanja korupcije među sudijama, nije primijenjena preporuka da se preduzmu dodatne mjere za jačanje nezavisnosti Sudskog savjeta, kako stvarne tako i percipirane - protiv nepotrebnog političkog uticaja”, piše u izvještaju.

Te dodatne mjere se odnose na ukidanje učešća ministra pravde po službenoj dužnosti u Savjetu, obezbjeđivanje da najmanje polovina članstva Savjeta bude sastavljena od sudija koje biraju njihove kolege i obezbjeđujući da na predsjedavajuću funkciju bude imenovan jedan od ovih članova sudija.

U sklopu iste preporuke koja nije primijenjena, Crnoj Gori je bilo preporučeno i utvrđivanje objektivnih i mjerljivih kriterijuma izbora za ne-sudijske članove koji bi oslikali njihove profesionalne kvalitete i nepristrasnost i uspostavljanje radnih aranžmana kako bi se izbjegla prekomjerna koncentracija vlasti u istim rukama, u vezi sa različitim funkcijama koje vrše članovi Sudskog savjeta.

Skupština je 2013. godine mijenjala Ustav i propise o radu sudova i Sudskom savjetu, a propisi su napravljeni u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

“...U Ustavu ili zakonodavstvu nije došlo do bilo kakvih regulatornih promjena koje bi imale uticaja na trenutnu preporuku, niti je do istih došlo u praksi. Sastav Sudskog savjeta ostaje isti kao i kada je preporuka izdata, nisu utvrđeni dodatni kriterijumi za izbor ne-sudijskih članova Savjeta i nisu uvedeni radni aranžmani za različite funkcije Sudskog savjeta”, navodi se u dokumentu.

Preporuka GREKO-a da se razmotri uvođenje smjernica koje bi sadržavale jasne i objektivne kriterijume koji će se primjenjivati prilikom odlučivanja o zahtjevima za ukidanje imuniteta poslanika je, kako se konstatuje u izvještaju, primijenjena na zadovoljavajuć način”.

“GREKO konstatuje da su postojali neki uspješni zahtjevi u vezi s ukidanjem imuniteta kako bi se omogućilo pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika od 2015. godine.

Pozdravlja činjenicu da su na nivou komisije uspostavljeni neki osnovni kriterijumi koji naginju ka tome da treba da budu odobreni svi zahtjevi za ukidanje imuniteta poslanika koji dolaze od tužilaca i da to treba da se primjenjuje i na privatne tužbe zbog krivičnog djela, sve dok državni tužilac u takvom slučaju ne zauzme stav da nema osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.”

Preporuka koja se odnosila na obezbjeđivanje mehanizama koji bi ujedno promovisao Etički kodeks poslanika i podizanje njihove svijesti o standardima koji se od njih očekuju, kao i primjenu takvih standarda gdje se ukaže potreba za tim, je djelimično realizovana. U dijelu sprečavanja korupcije među državnim tužiocima, GREKO zaključuje da je u skladu sa preporukom da se uspostave radni aranžmani radi izbjegavanja prekomjerne koncentracije vlasti u istim rukama u vezi sa različitim funkcijama koje obavljaju članovi Tužilačkog savjeta, postupljeno na zadovoljavajući način.

Na zadovoljavajući način je postupljeno i u slučaju preporuke GRECO-a, koji je preporučio značajno jačanje i dalju izradu mehanizama za obezbjeđivanje smjernica i savjetovanje o pitanjima etike i sprečavanja sukoba interesa za državne tužioce.

Poslanici i dalje ne izvještavaju o sukobu interesa

U izvještaju GREKO-a se konstatuje da nije primijenjena preporuka da se uvede uslov ad-hoc davanja izjave kada se javi sukob između privatnih interesa pojedinih poslanika i pitanja koje se razmatra u skupštinskoj proceduri. U izvještaju se navodi da, u skladu sa postojećim zakonodavstvom, poslanici u nepredviđenim situacijama sukoba interesa i dalje nemaju obavezu da izvijeste o ovim okolnostima.

“Takođe se uočava da takva obaveza ne postoji ni u Etičkom kodeksu poslanika. U ovakvoj situaciji GREKO nalazi da je teško razumjeti kako Smjernice dobrog ponašanja za poslanike mogu ustanoviti takvu obavezu. U ovakvim okolnostima, ova preporuka se ne može smatrati primijenjenom, čak ni djelimično”, navodi se u dokumentu.

Bonus video: