Vučić: Sastanak posebno nije bio lak kada se govorilo o situaciji u Crnoj Gori

"Srbija neće ponavljati greške iz prošlosti, nikome nećemo nametati svoju volji, ali ni dozvoliti da ugrožavaju identitetska prava našeg naroda. Na to imamo pravo, to smo činili do sada i činićemo i u budućnosti", poručio je predsjednik Srbije
7936 pregleda 26 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Betaphoto
Sa sastanka, Foto: Betaphoto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće nametati svoju volju drugim državama ali da "neće dozvoliti da bilo ko u regionu ugrožava identitetska prava Srba", poput prava na jezik i ćirilično pismo.

Obraćajući se novinarima poslije sastanka sa predstavnicima Srba iz regiona koji su prisustvovali otvaranju aerodroma Morava kod Kraljeva za civilne letove, Vučić je kazao da Srbija neće ponavljati greške iz prošlosti ali da će, poštujući sve druge države, "podržavati borbu za opstanak našeg naroda na vjekovnim ognjištima".

"Pokazali smo jedinstvo na ovom sastanku, opredijeljeni da se za naše ciljeve borimo mirnim sredstvima, ne ugrožavajući integritet drugih. Razmatrali smo položaj Srba u svakoj zemlji regiona, kako možemo da pomognemo. Govorili smo o stvarima koje nisu lake, posebno kada je riječ o situaciji u Crnoj Gori. Gradićemo mnogo toga, a posebno ćemo raditi na identitetskim pravima Srba", kazao je Vučić.

Vučić je kako prenosi Tanjug naveo i da će se raditi na zajedničkoj pripremi za popis, jer Srbija i Srbi žele da sačuvaju srpski identitet, odnosno identitet onih ljudi koji žele da iskažu nacionalna osjećanja kao u prošlosti.

Predsjednik Srbije je, međutim, ukazao da sastanak nije bio lak, te da se govorilo o problemima, a da "posebno nije bio lak" kada se govorilo o situaciji u Crnoj Gori.

Srbija će, poručio je, poštovati sve druge države, ali će uvijek podržavati borbu za ostanak i opstanak srpskog naroda na vekovnim ognjištima i to će činiti u skladu sa zakonima drgih država u regionu.

"Srbija neće ponavljati greške iz prošlosti, nikome nećemo nametati svoju volji, ali ni dozvoliti da ugrožavaju identitetska prava našeg naroda. Na to imamo pravo, to smo činili do sada i činićemo i u budućnosti", poručio je predsjednik Srbije.

Najavio je da će sljedeći susret u istom formatu biti održan krajem avgusta ili početkom septembra.

Dodao je i da mu je drago što se sa Srbima iz regiona sastao upravo na novom aerodromu, između Kraljeva, Čačka i Kragujevca.

"Vjerujem da je to dobar signal za budućnost naroda", rekao je Vučić.

Bonus video: