Rovčanin: DPS nema namjeru da oslobodi RTCG od političke kontrole

Portparol Demokrata ocjenjuje da je "pravno nasilje, donošenje i sprovođenje nezakonitih odluka" prisutno na svim nivoima vlasti
784 pregleda 0 komentar(a)
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora

Odluka suda kojom se potvrđuje da je Andrijana Kadija nezakonito smijenjena sa mjesta generalne direktorice RTCG konačno stavlja tačku na taj slučaj i još jednom potvrđuje da DPS po svaku cijenu želi da kontroliše medijski javni servis, kazao je portparol Demokratske Crne Gore, Nikola Rovčanin.

"Uprkos činjenici da sudska vlast u Crnoj Gori nema zadovoljavajući nivo povjerenja građana i javnosti, da je izostao institucionalni odgovor na brojne afere i sankcije za počinioce, sudovi se ipak nisu usudili da u slučaju Kadije objave rat očiglednosti. Dokazi o nezakonitoj smjeni bili su bez ikakve dileme na strani smijenjene direktorice, na šta smo više puta ukazivali. Ovom presudom potvrđuje se i jasno vidljivi politički uticaj na Javni servis, koji je primijećen i u izvještajima najvažnijih međunarodnih adresa. Međutim, uvjeren sam da su u vladajućoj većini već našli način kako da ovu kao i na stotine drugih odluka suda obesmisle i učine bespredmetnim", kazao je on.

Rovčanin smatra da DPS "nema namjeru da oslobodi servis svih građana Crne Gore od političkog uticaja i potpune političke kontrole, jer nije navikao da igra poštene političke utakmice."

"Imajući to u vidu, jasno je da će uprkos upozorenjima iz Izvještaja Evropske komisije, opet nastaviti da donosi i sprovodi isključivo političke odluke koje su u interesu vladajuće većine. Ovo potvrđuje i nedavno izglasavanje novih članova Savjeta RTCG, koji je dominantno po mjeri vladajuće većine, uprkos jasnim sugestijama i ukazanim nepravilnostima iz dijela NVO sektora u vezi izbora pojedinih članova", navodi on.

On ocjenjuje da je "pravno nasilje, donošenje i sprovođenje nezakonitih odluka" prisutno u posljednje vrijeme na svim nivoima vlasti.

"To je rezultat crvenog alarma koji se upalio u redovima DPS-a nakon brojnih afera i potpuno negativnih rezultata u sprovođenju reformi. Iz tih razloga krenulo se u grčevitu borbu po svaku cijenu, pa i cijenu gaženja Ustava, zakona i izborne volje građana. Tako se u Kotoru po modelu „pajser demokratije“ silom i pravnim nasiljem želi prekrojiti izborna volja građana. Postoje velike sličnosti između nezakonitih odluka kada je u pitanju Javni servis i Kotor u kojem se ide do te mjere da se odluke sa neformalnih kafanskih okupljanja žele pretočiti kao zvanične. I u jednom i u drugom slučaju iza takvih odluka stoje jedni isti ljudi, a da je u pitanju partijski plan potvrđuje ponašanje Vlade Crne Gore koja praktično odobrava i mirno posmatra očigledne nezakonitosti", zaključio je Rovčanin.

Bonus video: