Lazović: Crnogorski identitet duboko utemeljen na vrijednostima antifašizma

Ambasador Crne Gore u Sloveniji položio je danas vijenac na spomen-obilježju Grobnici narodnih heroja u Ljubljani
1810 pregleda 2 komentar(a)
Obilježavanje Dana državnosti u Ljubljani, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Obilježavanje Dana državnosti u Ljubljani, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, ambasador Crne Gore u Sloveniji, Vujica Lazović, položio je danas vijenac na spomen-obilježju Grobnici narodnih heroja u Ljubljani, na kojem je, između ostalih, uklesano ime i narodnog heroja Milovana Šaranovića iz Potkraja kod Danilovgrada, koji je poginuo jula 1943. godine na teritoriji Slovenije kao komandant partizanskih jedinica.

Lazović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se 13. jul, kao jedan od najznačajnijih datuma viševjekovne istorije Crne Gore, već tradicionalno u Ljubljani obilježava u saradnji sa Savezom udruženja boraca za vrijednosti NOR-a Slovenije.

“Ovaj datum ima poseban značaj za Crnu Goru i sve njene građane. Sjećanjem na 13. jul, kada je našoj državi 1878. godine na Berlinskom kongresu priznat međunarodni subjektivitet i kada je 1941. godine počeo narodni ustanak protiv fašizma, odajemo počast svima onima koju su se svojim životima borili za slobodu, odredivši time dalji put razvoja i današnje Crne Gore”, kazao je Lazović, istakavši da je crnogorski identitet duboko utemeljen na vrijednostima antifašizma.

Polaganju vijenca i ceremoniji obilježavanja Dana državnosti u Ljubljani prisustvovali su generalni sekretar SUBNOR-a Slovenije Aljaž Verhovnik, članica Predsjedništva SUBNOR-a Slovenije i predsjednica gradskog odbora Ljubljana Julijana Žibert, kao i predsjednici i predstavnici udruženja crnogorskih iseljenika u Sloveniji.

Bonus video: