Svjetski zvaničnici čestitali Dan državnosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ostaje posvećen razvoju dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje, kao i politici mira i stabilnosti u regionu
1228 pregleda 1 komentar(a)
Sa sinoćnjeg prijema povodom Dana državnosti, Foto: Filip Roganović
Sa sinoćnjeg prijema povodom Dana državnosti, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.07.2019. 20:38h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je čestitke najviših zvaničnika povodom 13. jula - Dana državnosti.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela naveo je da Crna Gora i Italija ove godine slave 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Polazeći od te istorijske godišnjice, kako je rekao, još više dobija na značaju strateški karakter bilateralnih odnosa koji se uspješno razvijaju u oblastima politike, ekonomije, kulture, odbrane, nauke i tehnologije.

„Sa sigurnošću da će istorijski odnosi između Rima i Podgorice naći sve novije prilike za dalje produbljivanje posebno imajući u vidu perspektivu integracije Crne Gore u Evropsku uniju upućujem Vam najsrdačnije želje za dobrobit Vašu lično i prijateljskog crnogorskog naroda“, navodi se u čestitki.

Kralj Španije Felipe VI, zajedno sa Vladom i narodom Španije, čestitao je Crnoj Gori nacionalni praznik.

„Dragom crnogorskom narodu želim mir i napredak“, piše u čestitki španskog kralja.

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalif bin Zajed al Nahijan poželio je sreću Đukanoviću, a prosperitet crnogorskom narodu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da želi da se odnosi sa Crnom Gorom, koju sa aspekta budućnosti i stabilnosti Balkana vide u prvom planu, još jače razvijaju unutar šire lepeze, kao i održavanje pozitivnog rasta bilateralnih odnosa.

„Želim da naši odnosi uz međusobne posjete na najvišem nivou budu još čvršći i sa velikim zadovoljstvom uočavam da tu našu želju dijele i crnogorske institucije“, naveo je Erdogan.

Japanski car Naruhita poželio je Đukanoviću ličnu sreću i prosperitet narodu Crne Gore.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u čestitci navodi:

„Zadovoljstvo mi je da uputim svoje čestitke narodu Crne Gore povodom državnog praznika. Ovo su izazovna vremena u kojima je međunarodna saradnja potrebnija nego ikad. Čitav svijet je na dobitku kada se „Mi, Narodi” (”We the Peoples”) udružimo za dobrobit mira, održivog razvoja i ljudskih prava. Dok obilježavate ovaj dan računam na aktivno učešće Vaše zemlje u jačanju Ujedinjenih nacija i unaprjeđenju naših napora za bolju budućnost za sve. Molim Vas, Ekselencijo, da primite izraze mog najvišeg uvažavanja“.

Predsjednik Kine Si Đinping uz srdačne čestitke Đukanoviću lično i crnogorskom narodu, ističe:

„Ovih godina dosljedno se učvršćuje političko međusobno povjerenje između Kine i Crne Gore, naša saradnja u raznim oblastima dobija plodonosne rezultate. Visoko cijenim razvoj kinesko-crnogorskih odnosa i spreman sam da zajedno sa Vama, promovišem kinesko-crnogorske odnose da dosljedno dostignu veći stepen, i da donesu benefit za nase zemlje i narode. Želim Vašoj zemlji prosperitet, Vašem narodu sreću i zdravlje“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ostaje posvećen razvoju dobrosusjedskih odnosa Srbije i Crne Gore, kao i politici mira i stabilnosti u regionu.

"Zato očekujem da, u narednom periodu, zajedničkim naporima, uz međusobno uvažavanje, intenziviramo dijalog o pitanjima od obostranog interesa i podstaknemo saradnju, posebno ekonomsku, kao i infrastrukturno povezivanje“", rekao je Vučić.

Predsjednika Azarbejdžana Ilham Alijev je rekao kako vjeruje da će se prijateljski odnosi i saradnja od uzajamnog interesa između Azerbejdžana i Crne Gore i ubuduće razvijati i proširivati u skladu sa interesima dvaju naroda. "Na ovaj značajan dan želim Vam dobrog zdravlja, uspjeha u Vašoj djelatnosti, a prijateljskom narodu Crne Gore mira i prosperiteta“, rekao je on.

Čestitke povodom 13. jula - Dana državnosti uputili su i predsjednica Slovačke Suzana Čaputova, predsjednik Mađarske Ader Janoš, predsjednik Švajcarske Ueli Maurer, predsjednik Alžira Adbelkader Bensalah, predsjednik Grčke Prokopios Pavlopoulos, kralj Jordana Abdulah II, predsjednik Irske Majkl D. Higins, predsjednik Predsjedništva Vrhovne Narodne Skupštine Sjeverne Koreje Če Riong He, predsjednik Češke Miloš Zeman.

Čestitke su uputili i kralj Filip od Belgije, predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, kralj Saudijske Arabije Salman Bin Abdulaziz Al-Saud, predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi.

Nacionalni praznik čestitali su i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Generalni guverner Australije David Harli, predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in, kralj Švedske Karl Gustaf.

Bonus video: