Ministarstvo finansija uplatilo Opštini Tuzi 500.000 eura, Đeljošaj: Lijepa poruka Vlade

Opština Tuzi tražila je od Ministarstva finansija da im se isplati 600 hiljada eura za početno finansiranje, dok je Komisija za ekonomsku politiku predložila 400 hiljada. Vlada je na sjednici odlučila da izdvoji 500 hiljada eura
3736 pregleda 4 komentar(a)
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"

Ministarstvo finansija uplatilo je Opštini Tuzi pola miliona eura za finansiranje novoformirane lokalne samouprave, a većina novca će, prema riječima njenog predsjednika Nika Đeljošaja, biti opredijeljena za razvojne projekte.

Opština Tuzi tražila je od Ministarstva finansija da im se isplati 600 hiljada eura za početno finansiranje, dok je Komisija za ekonomsku politiku predložila 400 hiljada. Vlada je na sjednici odlučila da izdvoji 500 hiljada eura.

Đeljošaj je kazao da je podrška u iznosu od pola miliona eura lijepa poruka Vlade za Opštinu Tuzi.

"Opredijeljenu podršku nijesmo shvatili samo kao finansijsku, nego i o pokazivanju brige za razvoj i uspostavljanju nove Opštine Tuzi", rekao je Đeljošaj agenciji MINA.

Kako je naveo, sa novcem koji je opredijelila Vlada i sopstvenim prihodima moći će da postave temelje funksionisanja punopravne opštine.

Prema riječima Đeljošaja, većina opredijeljenog novca biće utrošena za razvojne projekte Opštine Tuzi.

Đeljošaj je pojasnio da će novac biti utrošen za izradu idejnog rješenja i Glavnog Projekta - Tribina stadiona fudbalskog kluba (FK) "Dečić" i revizija Glavnog projekta - tribina FK "Dečić, izrade idejnog rješenja i glavnog projekta šetališta od Gimnazije "25 Maj" do Ambulante u Tuzima, kao i za investiciono održavanje lokalnih puteva.

Planirano je i uređenje i opremanje trim staze pored željezničke pruge, od nadvožnjaka na putu Tuzi-Milješ do naselja Hakšabanaj, izrada idejnih rješenja i glavnih projekata rekonstrukcije puta Šipčanik-Dušići-Vuksanljekaj (obilaznica sa dvije trake), puta Podgorica-Tuzi od skretanja za Šipčanik do katoličke Crkve.

Đeljošaj je kazao da će dio novca biti izdvojen za uređenje gradskog Trga, izgradnju putne signalizacije, uređenje saobraćajnice pored vrtića u Tuzima i izrada Idejnog i Glavnog projekta za uređenje saobraćajnice pored vrtića.

"Svi ovi projekti biće realizovani u ovoj godini. Imamo mogućnost realizovati još par projekata, ali zavisiće da li možemo u ovoj godini vremenski uspjeti da ih pripremimo, odnosno stvorimo normativne uslove", dodao je Đeljošaj.

On je rekao da Opština Tuzi u ovoj godini ima novca da funksioniše više nego normalno i da, osim operativnog dijela, realizuje i razvojne projekte.

Kako je naveo, Opština raspolaze sa velikim resursima, koji će biti u funkciji razvoja i ubiranja sopstvenih prihoda u što kraćem periodu.

“Sljedeća godina će biti sa puno više izazova i imamo želju i viziju razvoja naše opštine i za kapitalne projekte ćemo partnerski, sa Vladom i dijasporom, imati još veće investicije“, rekao je Đeljošaj.

Bonus video: