REAGOVALO 11 NEVLADINIH ORGANIZACIJA

"Izborom Medenice pogažen Ustav, na snazi je vladavina političke moći"

"Sudski savjet je treći izbor predsjednice Vrhovnog suda učinio bez obrazloženja o razmatranju ustavnosti njene kandidature, poput nekog politbiroa u jednopartijskom sistemu..."
3798 pregleda 19 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević

Izborom Vesne Medenice po treći put na funkciju predsjednice Vrhovnog suda, Sudski savjet je grubo prekršio Ustav, koji u članu 124, stav 5 zabranjuje da isto lice više od dva puta bude birano na tu funkciju, navodi se u saopštenju 11 crnogorskih nevladinih organizacija.

"Sudski savjet je treći izbor predsjednice Vrhovnog suda učinio bez obrazloženja o razmatranju ustavnosti njene kandidature, poput nekog politbiroa u jednopartijskom sistemu, iako su na neustavnost te kandidature javno i obrazloženo blagovremeno upozorili 11 nevladinih organizacija, profesori prava i drugi istaknuti pravnici iz Crne Gore i regiona. Ovom odlukom, članice i članovi Sudskog savjeta su jednoglasno stavili van snage Ustav Crne Gore, svjesni da protiv njihove odluke nema pravnog lijeka, jer nije bilo protivkandidata za tu funkciju koji bi imao pravo da ga uloži", ocjenjuju Tea Gorjan Prelević (Akcija za ljudska prava (HRA)), Tea Gorjanc Prelević, advokat Veselin Radulović (MANS), Stevo Muk (Institut alternativa), advokat Velija Murić (izvršni direktor ANIMA), Ervina Dabižinović (Centar za žensko i mirovno obrazovanje), Katarina Bošković, (Adamas), Boris Marić (Centar za građanske slobode), Budislav Minić (Udruženje za zaštitu i promociju prava građanina “Pravozastupnik”), Goran Đurović (Media centar), Daliborka Uljarević (Centar za građansko obrazovanje (CGO)), Ana Novaković (Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)).

"Preostaje samo da saopštimo da je Ustav Crne Gore pogažen, i da upozorimo javnost da je umjesto vladavine prava na snazi vladavina političke moći koja lične interese pretpostavlja opštem interesu. Rezultat je poguban po Crnu Goru, posebno jer dolazi od onih čiji je posao da obezbijede nezavisnost sudstva i jednaku primjenu Ustava i zakona prema svima", dodaje se u saopštenju potpisnika.

Navode i da se Sudski savjet, koji je prihvatio neustavnu kandidaturu Medenice, a onda je i izabrao, time "definitivno kompromitovao kao marionetsko tijelo, a mjesto predsjednika Vrhovnog suda je uzurpirano".

"Dodatno je poražavajuće što je kandidatkinju jednoglasno predložila Opšta sjednica Vrhovnog suda bez ikakvog obrazloženja u odnosu na ustavnost kandidature. Kome još nije jasno, da ponovimo: Ustav je u julu 2013. godine, amandmanima koji su stupili na snagu odmah, zabranio da ista osoba bude birana za predsjednika Vrhovnog suda više od dva puta. ime je usvojio važnu demokratsku tekovinu koja služi ”sprječavanju neprimjerene koncentracije lične moći”, kako je obrazložila Venecijanska komisija. Međutim, ova univerzalna demokratska tekovina neće važiti za one koji žive u Crnoj Gori u vrijeme predsjednikovanja Vesne Medenice, koja će do kraja trećeg mandata koncentrisati čak 17 godina na funkciji i ličnu moć koja bi kod svakog razumnog i objektivnog posmatrača morala da izazove duboku zabrinutost.", zaključuje se.

Saopštenju su priložili imena sudija Vrhovnog suda i članova Sudskog savjeta koji su učestvovali u trećem izboru Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda:

Sutkinje i sudije Vrhovnog suda Crne Gore:

1. Stanka Vučinić

2. Radule Kojović

3. Petar Stojanović

4. Vesna Begović

5. Dušanka Radović

6. Natalija Filipović

7. Branimir Femić

8. Dragica Milačić

9. Rada Kovačević

10. Radojka Nikolić

11. Svetlana Vujanović

12. Miraš Radović

13. Hasnija Simonović

14. Nataša Božović

15. Ranka Vuković

16. Vesna Jočić

17. Vesna Vučković

18. Snežana Aleksić

Članovi i članice Sudskog savjeta:

1. Prof. dr Mladen Vukčević, predsjednik Sudskog savjeta

2. Zoran Pažin, ministar pravde i potpredsjednik Vlade

3. Rada Kovačević, sutkinja Vrhovnog suda

4. Ana Perović Vojinović, sutkinja Upravnog suda

5. Verica Sekulić, sutkinja Višeg suda u Podgorici

6. Dragan Babović, sudija Osnovnog suda u Podgorici

7. Dobrica Šljivančanin, pravnik u penziji

8. Loro Markić, advokat

9. Doc. dr Vesna Simović-Zvicer