URA Kotor: Današnja sjednica pokazala licemjerje politike kotorskog DPS-a

“Današanja sjednica kotorskog parlamenta samo je potvrdila da je prethodna vlast u Kotoru vodila racionalnu i odgovornu ekonomsku i fiskalnu politiku čemu su najviše doprinijeli kadrovi URE”, ukazuje Adela Barba odbornica URE u Kotoru
2214 pregleda 8 komentar(a)
Adela Barba, Foto: URA
Adela Barba, Foto: URA

Današnja sjednica Skupštine opštine Kotor pokazala je u praksi kako izgleda licemjerna i dvolična politika DPS-a, njegovih satelita i bivše odbornice SDP-a Brune Ločnarević, poručili su danas iz kotorskog odbora URE.

Oni napominju da je odbornica ove partije u Kotoru, Adela Barba još u maju ove godine tražila hitno sazivanje sjednice SO Kotor sa 7 tačaka dnevnog reda sa ciljem da se odblokira rad Opštine.

“Sada nova nelegitimna većina usvaja 4 od 7 odluka koje smo mi u maju predložili. Tada nije bilo ni želje ni volje da se to uradi, već je bilo važnije da se produbi politička kriza, sprovede politička korupcija i grubo izmijeni izborna volja građana. Aktuelna nelegitimna većina u Kotoru pokazala je danas po ko zna koji put da su im fotelje i lični interesi važniji od interesa građana i opštine. Nema nijednog racionalnog objašnjena zbog čega ove odluke nisu usvojene još prije pola godine, niti opravdanja kako za aktuelnu nelegitimnu većinu tako ni za većinu naših nekadašnjih koalicionih partnera”, poručila je Barba.

Ona je kazala da su "odbornici DPS-a i njegovih satelita", potpomognuti Brunom Lončarević danas glasali za iste odluke i dokumenta koja su odbijali mjesecima.

“Posebno je zanimljiv odnos bivše odbornice SDP-a koja je u decembru prošle godine odbila da glasa gotovo identična dokumenta za koja je sada digla ruku. Današanja sjednica kotorskog parlamenta samo je potvrdila da je prethodna vlast u Kotoru vodila racionalnu i odgovornu ekonomsku i fiskalnu politiku čemu su najviše doprinijeli kadrovi URE”, ukazuje Barba.

Ona kaže da se to najbolje vidi iz usvojenog Budžeta opštine za 2019. godinu koji je planiran na iznos od 20.6 miliona eura.

“Nova nelegitimna većina je na naš prijedlog Budžeta reagovala sa 6 amadmana. Pretvoreno u brojke tražili su izmjene i dopune budžeta u ukupnom iznosu od oko 130 000 eura. Ako uzmemo u ozbir da je budžet planiran na 20,6 miliona onda vidimo da se prigovori i izmjene koje je predložila nova nelegitimna većina odnose na nepunih 1% ili preciznije 0.6%. To je najbolja potvrda racionalne i odgovorne ekonomske politike prethodne vlasti, jer je nova većina prepisala 99,4 procenta iz našeg prijedloga Budžeta opštine za 2019. godinu. Ovo je najbolja potvrda dobrog rada kadrova URE koji su bili zaduženi resorno za finansije i kulturu”, smatra Adela Barba.

Poručuje da kotorsku URU poslije današnje sjednice SO Kotor najviše zabrinjava što nova gradska vlast na čelu sa DPS-om nastavlja sa neodgovrnim odnosom prema kulturi i organizacijama od posebnog značaja za grad.

“To se najbolje vidi iz Amandmana II na predloženi Budžet opštine gdje je nova većina izglasala da se izbriše 40 000 eura planiranih za Bokeljsku mornaricu. Imajuću u vidu značaj Bokeljske mornarice i aktivnosti vezane za kandidaturu za listu UNESKO prethodna vlast je predložila da se 40 000 dodijeli Bokeljskoj mornarici u cilju promocije kulturnog nasljeđa. Bokeljska mornarica je prvi kandidat Crne Gore za Uneskovu listu u oblasti nematerijalnog nasljeđa, a o kandidaturi biće odlučeno tokom ove godine. Jasno nam je da novu nelegitimnu većinu zanimaju samo funkcije i lični interesi, ali kultura mora biti iznad politike i političkih razlika”, ističe Barba

Na kraju odbornica URE Adela Barba pita vlast da li će, imajući u vidu amandman na Budžet, Bokeljska mornarica ostati bez sredstava.

Bonus video: