Mijenjaju način izbora članova Savjeta ASK-a

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) najavljeno je da bi tokom ove sedmice mogli predstaviti predloge izmjena seta zakona na kojima je Odbor radio bez učešća opozicije
1561 pregleda 0 komentar(a)
Izborne zakone mijenjali bez opozicije: Sa sjednice Odbora, Foto: Savo Prelević
Izborne zakone mijenjali bez opozicije: Sa sjednice Odbora, Foto: Savo Prelević

Odbor za dalju reformu izbornih i drugih informacija mogao bi predložiti i promjenu načina na koji se bira Savjet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) najavljeno je da bi tokom ove sedmice mogli predstaviti predloge izmjena seta zakona na kojima je Odbor radio bez učešća opozicije. Između ostalih akata, jedna od podgrupa Odbora bavila se Zakonom o sprečavanju korupcije, a poslanici vladajuće koalicije navodno su u njega uvrstili i izmjenu izbora članova Savjeta ASK-a.

Odbor za antikorupciju predložio je sredinom jula pet članova Savjeta ASK, nakon što su predstavnici opozicije napustili sjednicu tog skupštinskog tijela. Za tu funkciju predloženi su dosadašnji članovi Savjeta Gavrilo Čabarkapa i Goranka Vučinić, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović, direktor Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović i bivši viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović. Pedsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović osporavao je zahtjev Komisije za izbor članova Savjeta ASK prema kojem je jedan od uslova za izbor bio položen državni ispit. Prema važećem Zakonu o sprečavanju korupcije, Odbor za antikorupciju formira Komisiju za sprovođenje izbora članova Savjeta koja obavlja razgovor sa kandidatima i odlučuje o tome da li su kvalifikovani da uđu u Savjet ASK-a.

Prema zakonu, za člana Savjeta mogu se kandidovati lica koja imaju 10 godina radnog iskustva, od čega najmanje pet godina radnog iskustva u vršenju poslova iz oblasti borbe protiv korupcije ili zaštite ljudskih prava i najmanje tri mišljenja o stručnim i radnim kvalitetima od privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika kod kojeg radi ili je radio, odnosno sa kojim je ostvario poslovnu saradnju. Evropska komisija (EK) je nedavno u Izvještaju o Crnoj Gori konstatovala da treba osigurati nezavisnost Agencije i ispraviti nedostatke u njenom radu na koje su ukazali sudovi, odlučujući da je nezakonito smijenjena nekadašnja članica Savjeta ASK, Vanja Ćalović Marković.

“Vijesti” su ranije objavile da će dio predloženih izmjena izbornih i drugih zakona biti i to da Državna izborna komisija (DIK) više ne bude partijska, već profesionalni organ i uz novi naziv - Centralna izborna komisija (CIK). Dio predloženih promjena će biti i omogućavanje individualne kandidature na izborima, ovjeravanje potpisa podrške za kandidaturu na sudu, kao i smanjivanje potrebnog broja prikupljenih potpisa za kandidovanje na izborima.

Bonus video: