Opozicija i dalje na "ratnoj nozi"

"Teško je očekivati poboljšanje njihovih odnosa nakon svega viđenog prethodnih dana", ocjenjuje Boris Raonić (GA)
4899 pregleda 23 komentar(a)
“Premalo racionalnosti, a previše uzburkanih emocija”, Foto: Boris Pejović
“Premalo racionalnosti, a previše uzburkanih emocija”, Foto: Boris Pejović

Dok predstavnici opozicije ocjenjuju da ih nije podijelila nova Odluka o odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih zakona, brojne uvrede i netrpeljivost koje su izbile među njima od usvajanja tog dokumenta, pokazuju suprotno.

Sukobi u opoziciji, naročito između Demokrata i Demokratskog fronta (DF) eskalirali su kada je u parlamentu postignut dogovor da se partija koju predvodi Aleksa Bečić uključi u reformisanje izbornih zakona. Nakon toga su iz Fronta napali Demokrate tvrdeći da više nisu opozicija jer su navodno postigli dogovor sa DPS-om, dok su iz Bečićeve partije uzvratili optužbama da je Milo Đukanović mentor DF-a.

Programski direktor Građanske alijanse (GA), Boris Raonić, ocijenio je da su podjele unutar opozicije prirodne, jer su rezultat različitih ideoloških i vrijednosnih pripadnosti.

“Problem je njihova nekoordinisanost u pitanjima koja prevazilaze partijske interese i posljednjih dana posebno vidljiva komunikacija, koja ne priliči javnom govoru, što naravno utiče negativno na opoziciono nastrojene birače”, kazao je Raonić.

On je istakao da je teško očekivati poboljšanje njihovih odnosa nakon svega viđenog prethodnih dana i da će tako nastaviti “dok ne dožive bolan susret sa realnošću”:

“Jer, nažalost, premalo je racionalnosti, a previše uzburkanih emocija u njihovom djelovanju”. Raonić je naglasio da je ključni problem, što će biti veoma teško zastupati nagomilane društvene probleme i staviti ih u fokus javnosti, “zbog ovog nezrelog ponašanja, pogotovu mržnje malih razlika, koja je veća od one na liniji vlast-opozicija”.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Jovan Vučurović, ocijenio je da “nema nekih prevelikih sukoba i prepucavanja u opoziciji”.

“Postoji sukob na relaciji opozicija, odnosno DF - režim, a tom režimu sada pripadaju i Demokrate Alekse Bečića. Dakle, Demokrate nijesu opozicija, postigli su dogovor sa DPS-om, faktički postale dio vlasti, a samim tim sukob s njima je sukob sa režimom”, kazao je Vučurović. On je ocijenio da su “Demokrate krenule putem Pozitivne Crne Gore, koja je nakon što je izdala opoziciju i prišla režimu nestala sa političke scene”:

“Sada se već može povući znak jednakosti između Alekse Bečića i Darka Pajovića”.

Portparol Demokrata Nikola Rovčanin, međutim, ocjenjuje da je u pitanju vještačka podjela koju su izazvali oni u opoziciji kojima je rad ranijeg Odbora za reformu izobrnih zakona odgovarao koliko i DPS-u:

“DF očigledno prati agendu koju je prethodno tajno usvojio sa DPS-om radi još jedne prevare opozicionih birača. Kako drugačije objasniti stav DF-a po kome bespogovorno prihvata i promoviše ono što odgovara DPS-u, a najoštrije se suprotstavlja rješenjima koja režimu otimaju iz ruku poluge zloupotreba?”.

On je istakao da novoformirani Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona daje samoj opoziciji daleko veće mogućnosti i otvara prostor za suštinske promjene, od prethodnog koji su formirali DF i DPS.

“Mi nismo do sada čuli argumentaciju koja bi osporila kvalitativan pomak koji je napravljen time što je DPS morao da prihvati Briselski plan Demokrata i URA. Ali, čuli smo mnogo uvreda, neargumentovanih napada i optužbi”, rekao je Rovčanin.

On je kazao da nova odluka o odboru nije podijelila opoziciju, nego je nova odluka o odboru pokvarila neke uspostavljene tajne interese:

“Demokrate su očito uz podršku međunarodne zajednice, srušile tajni plan DF i DPS-a koji bi opet vodio do osiguranja njihovog statusa “vječite vlasti” i “vječite opozicije”.

Bonus video: