Koprivica: Zejnilović nezakonito finansirao Đukanovićevu kampanju, izvinjenje Baošiću

Koprivica je rekao da je Zejnilović 15. avgusta 2006. godine uhapšen u policijskoj akciji "Trezor", kada je uhapšeno osam osoba, među kojima i Zejnilović na osnovu dokaza da su iz Bugarske dobavili lažni novac i pripremili plan da ga rasturaju kroz Crnu Goru
5949 pregleda 30 komentar(a)
Koprivica govori na pres konferenciji, Foto: Demokratska Crna Gora
Koprivica govori na pres konferenciji, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 14.08.2019. 20:15h

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica saopštio je danas da je ta partija otkrila slučaj nezakonitog finansiranja Demokratske partije socijalista (DPS) i to kamapanje aktuelnog predsjednika Crne Gore i DPS Mila Đukanovića.

Koprivica je na pres konferenciji kazao da je Đukanovićevu kampanju finansirao "falsifikator novca Dževad Zejnilović, član Opštinskog odbora (OO) DPS Tuzi".

"Ovaj slučaj farsu o fer izborima ogoljava do kraja. Sasvim očekivano i logično da falsifikatore izborne volje građana finansira lice koje je pravosnažno osuđeno za falsifikovanje novca, a da su im partijski štabovi skladišta falsifikovanog novca. Ovim je prekršen član 24 stav 2 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koji licu koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo sa elementima korupcije i organizovanog kriminala zabranjuje da finansira politički subjekt. Članom 57 istog zakona propisana je kazna od 500 do 2.000 eura za ovaj prekršaj", istakao je Koprivica.

On je dodao da je Zejnilović 15. avgusta 2006. godine uhapšen u policijskoj akciji "Trezor", kada je uhapšeno osam osoba, među kojima i Zejnilović na osnovu dokaza da su iz Bugarske dobavili lažni novac i pripremili plan da ga rasturaju kroz Crnu Goru.

"Radilo se organizovanoj međunarodnoj mreži kriminalaca. Pronađeno je i zaplijenjeno 714.000 lažnih eura i 100.000 lažnih dolara. Lažni novac je čuvan u prostorijama firme "Megaplast", čiji je vlasnik ovaj funkcioner DPS-a. Nakon pravosnažne presude, ovo lice je dalo tri donacije DPS-u uplaćujući u kasu ove partije značajne sume novca i to: 20.9.2016, uoči parlamentarnih izbora, 1.000 eura, 27.3.2018, uoči predsjedničkih 2.000 eura, a iste godine, u proljeće, uoči lokalnih, takođe, 2000 eura. Time je ovaj falsifikator postao rekorder u doniranju DPS-u. Ovo je još jedan dokaz protivpravnog i duboko kriminalizovanog sistema doniranja novca DPS-u, kao i politički sponzorisanog pranja novca i činjenice da od računovodstva DPS-a nema veće perionice novca na Balkanu", rekao je Koprivica.

On je dodao da ovaj slučaj kristalno jasno govori da je cjelokupna mreža pravnih i moralnih prestupnika, koji se, kao takvi, i drže u šaci, angažovana i navođena da vrši izborni kriminal za račun DPS-a, kojem nije zazorno da uzme novac od bilo kog prestupnika.

Koprivica je postavio i nekoliko pitanja.

"Da li je ovo pravosnažno osuđeno lice štancovalo lažni novac za potrebe kampanje DPS-a, a DPS ga puštao u promet? Da li je DPS vršio kupovina glasova upotrebom lažnog, tj. falsifikovanog novca? Da li su nadležni organi uopšte provjeravali prirodu doniranog novca? Šta je učinjeno sa zalihama lažnog novca koje su se nalazile u prostorijama "Megaplasta"? Kako se može očekivati da predsjednik države čuva ugled Crne Gore, ako mu kampanju za predsjedničke izbore finansira pravosnažno osuđeni falsifikator? Kako očekivati da se protiv korupcije i organizovanog kriminala bori vlast čiji dolazak finansira lice osuđeno za krivično djelo sa elementima korupcije i organizovanog kriminala?", pitao je Koprivica.

On smatra da ovaj skandal većim čini činjenica da nije štancovana nacionalna, nego valuta EU koju Crna Gora koristi.

"Ova perjanica DPS-a će biti i procesuirana. Cio sistem je jedna organizovana prevara i ništa više", kazao je Koprivica.

Koprivica je kasnije danas uputio javno izvinjenje Radoju Baošiću, vlasniku firme "BMR Baošić" za kojeg je na pres konferenciji kazao da je protivzakoniti donator DPS-a.

"Poštovani, radi objektivnog informisanja javnosti želim da skrenem pažnju da se u dijelu moje izjave koju ste prenijeli u 16,30h desio previd na koji želim skrenuti pažnju. Zbog tog previda je pogođen gospodin Radoje Baošić, a koji se ne može nikako staviti u isti koš sa tajkunima i kriminalcima koje smo procesuirali, te mu se ovom prilikom iskreno i javno izvinjavam", rekao je Koprivica.

Bonus video: