Kusovac "relaksirano" zadužuje Tivat kod Prve banke

Imajući u vidu vrijednost zemljišta i komunalija, to znači da će Opština na ovaj način za kućenje svojih zaposlenih spiskati još najmanje milion eura imovine i sredstava svih žitelja tog grada
4459 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.08.2019. 19:56h

Opština Tivat utrošiće još oko milion eura svojih resursa za riješevanje stambenih pitanja funkcionera i činovnika lokalne uprave i rukovodiolaca opštinskih preduzeća i ustanova, odlučila je skupštinska većina koalicije DPS-SD-HGI u lokalnom parlamentu.

Oni su usvojili predlog Odluke o pokretanju postupka izgradnje stambenih objekata koji je predložio gradonačenik Siniša Kusovac (DPS) po kojoj će na četiri urbanističke parcele u vlasništvu Opštine, ukupne površine 2.435 kvadrata u zahvatu DUP-a„Mažina“, graditi stambene zgrade „u cilju rješavanja stambenih potreba: službenika i namještenika koji su zasnovali radni odnos na neodređeno vrijeme u Opštini; lokalnih funkcionera u smislu Zakona o lokalnoj samoupravi; lica koja imenuje predsjednik Opštine i direktora javnih ustanova i privrednih društava u kojima je Opština vlasnik sa vlasničkim udjelom od 100%.“.

Opština ovo namjerava da realizuje po sistemu zajedničkog ulaganja sa zainteresovanim partnerom-investitorom koji može računati da će dobiti besplatan plac, završenu i revidovanu projektnu dokumentaciju za objekte, beplatne usluge nadzora nad obavljanjem građevinskih radova i biti oslobođen od obaveze plaćanja komunalija. Zauzvrat, on će Opštini u novim zgradama koje mogu imati ukupnu bruto građevinsku površinu od 3.113 kvadrata, dati odgovarajući broj stanova za njene funkcionere i namještenike.

Imajući u vidu vrijednost zemljišta i komunalija, to znači da će Opština na ovaj način za kućenje svojih zaposlenih spiskati još najmanje milion eura imovine i sredstava svih žitelja tog grada, iako je u protekle tri godine kroz besplatno ustupanje opštinskih placeva, odricanje od naplate komunalija i davanje skoro bespovratnih i izuzetno povoljnih stambenih kredita činovnicima i funkicionerima, grad Tivat na to već potrošio 2,5 miliona eura imovine svih građana.

Budimir Cupara (AzT) prozvao je Kusovca da ovo predlaže iako nije realizzovao davno dato obećanje o zajendičkoj gradnji poslovno-stambenog kompleksa na Lukovića barakama sa Ministarstvom odbrane i sindikatom bivšeg Arsenala, gdje bi osim 74 radnika ugašenog tivatskog vojnog brodogradilišta, stanove mogli dobiti i činovnici Opštine.

Ivan Starčević (Matica Boke) je kazao da se ovim predlogom „imovinom svih nas riješava problem pojedinim privilegovanim ljudima“ i založio se da se stanovi u novim zgradama u Mažini daju na korišćenje uz naplatu kirije, a ne dozvoli njihov otkup pod povlašćenim uslovima.

„Ovo je nedomaćinski odnos Opštine prema imovini svih nas, ovo je predizborna priča i politilčka korupcija zloupotrebom službenog položaja“, ocijenio je Starčević.

Tivatska opoziocija „na nož“ je dočekala informaciju o ostvarenju budžeta za pola godine po kojoj se u gradsku kasu do kraja juna slilo 9,02 miliona eura što je tek 40% od ukupno za 2019. planiranih budćetskih prihoda. Istovremeno, potrošeno je 6,5 miliona eura, što je nepunih 29 odsto od ukupnih za 2019.planiranih rashoda.

Cupara je kazao da je, kada se odbiju 4 miliona eura koje je Opština kao neutrošene iz prošlogodišnjeg, prenijela u budćet za ovu godnu, realan prihod u prvih šest mjesecin iznosio tek 5 miliona i da smo „sve što smo prihodovali potrošili na tekuće izdatke jer imamo preveliki i nepotreban administrativni aparat koji „jede“ kapitalni budžet“. On je kazao da je Opština prije oko mjjesec nezakonito i ne sprovodeći propisnu proceduru, bespotrebno uzela kredit od Prve banke od 1,5 miliona eura za gradnju tri kružna toka, a da tender ni do danas nije raspisan.

„Sramno i nezakonito ste to uradili. Za to se može ići u zatvor!“, kazao je Cupara.

Sekretarka za finansije Rajka Jovićević (DPS) rekla je da je na jučerašnji dan budžet prihodovao ukupno 13,46 miliona i da neće biti finansijskih problema do kraja godine, sa čime se slažu Jelka Mimica (DPS) i Kusovac.

Gradonačelnik je ustvrdio da će Opština realizovati sva planirana kapitalna ulaganja, te započeti gradnju MR 2 saobraćajnice na Luštici, kružnih tokova na magistrali i sportskog centra na Župi.

„Ušli smo u kredit oko kružnih tokova da ne bi trpjele druge investicije. Opština je relaksirana oko budžeta jer imamo mogućnost da sve platimo što treba“, kazao je Kusovac dodajući da „urađeno mnogo i nije ni izbliza sve tako crno kako opozicija tvrdi“.

„Ja uvažavam realnost, a ne fikcije u Kusovčevom umu. Ništa niste realizovali tri ipo godine od dolaska na vlast, od bitnih stvari koje ste obećali. Gdje vam je Vatrogasni dom, šetalište Berlane, otvoreni bazen, Olimpijsko selo, kanalizacija u Donjoj Lastvi? Imate tobože relaksirani budćžet, a istovremeno uzimate u milionske kredite“, kazao je Miomir Abović (TA) dok je Dejan Risančić (DSS) kazao da Tivćani sa čak 3,5 miliona eura godišnje plaćaju naraslu lokalnu administraciju koja je po zvaničnim nalazima Ministarstva javne uprave, daleko najneefikasnija uprava u Crnoj Gori.

„Vi ovaj narod tri ipo godine lažete o bukevaru, zaobilaznici, bazenu... Gdje vi živite i ko ovdje nije normalan – mi koji vidimo da nema ništa od obećanog ili vi koji tvrdite da je sve sjajno i koji očito živite u nekoj svojoj posebnoj psihozi“, kazao je on.

„Mene bi bilo sramota da kao što to čini Kusovac, nabrajam zamjenu stolarije ili fasade na nekom objektu kao velika dostignuća aktuelne vlasti i nešto za što tobože, treba velika pamet i 200 zaposlenih u Opštini. Uspjeli ste da finansijski urnišete Opštinu Tivat bolje nego svi vaši prethodnici iz DPS-a u proteklih 20 godina. Tivat je dosegao trenutak kada može samo da finansira tekuće obaveze i da više nema nikakve ozbilne kapitalne investicije iz svojih sredstava. Spiskali ste ili izgubili preko 15 miliona eura novca ovog grada u protekle tri godine i doveli Tivat sa pozicije jedne od najbogatijih opština u regionu, u to da postane korisnik sredstava Egalizacionog fonda i bude u društvu sa Petnjicom, Šavnikom i Gusinjem“, poručio je Kusovcu Mirko Kovačević (TA).

DPS neće raspravu o pohari opštinske imovine na aerodromu

Glasovima 17 odbornika DPS, odbijen je predlog SD da Opština raspravlja o prepisivanju oko 50 miliona eura vrijedne imovine Opštine Tivat u i oko kompleksa ovdašnjeg aerodroma, a što je nedavno uradila Vlada, mimo zakonske procedure, pozivajući se na javni interes davanja aerodroma u koncesiju.

„Desila se blago rečeno, otimačina i nezakonito prebacivanje na Vladu imovine grada Tivta, a mi se sa time ništa nismo pitali“, kazao je Igor Petković(SD) zatraživši da SO usvoji zaključak da se preispita prenos prava rasplaganja nad više stotina hiljada kvadrata opštinske zemlje na i oko aerodroma, bez naknade na Vladu i da gradonačelnik o tome pribavi i odbornicima pokaže svu relevantnu dokumentaciju.

Glasovima 17 odbornika DPS, to je odbijeno a Cupara je takvo izjašnjavanje nekih od odbornika vladajuće partije nazvao „sramotnim“ jer su oni koliko juče, na skupštinskim odborima, glasali da se predlog SD-a uvrsti u dnevni red sjednice SO.

Bonus video: