Brajović: Crna Gora značajan činilac regionalne stabilnosti, promoter saradnje i evroatlantskih vrijednosti

"Sljedeće godine očekujem da ćemo ugostiti predsjednike parlamenata Centralnoevropske incijative, a veoma nam je značajna i saradnja u formatu malih evropskih država", naveo je Brajović
758 pregleda 4 komentar(a)
Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Brajović, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora se, pažljivo definišući državne ciljeve i vanjskopolitičke prioritete, pozicionirala kao značajan činilac regionalne stabilnosti, promoter saradnje i evroatlantskih vrijednosti na jugoistoku Evrope, ocijenio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je govorio danas na temu „Crna Gora u savremenim međunarodnim odnosima“ učesnicima 12. regionalnog evroatlantskog kampa „REACT“ koji se održava na Žabljaku.

Brajović je, kako je saopšteno iz Skupštine, ocijenio da se Crna Gora, pažljivo definišući državne ciljeve i vanjskopolitičke prioritete, pozicionirala kao značajan činilac regionalne stabilnosti, promoter saradnje i evroatlantskih vrijednosti na jugoistoku Evrope.

On je dodao da je Crna Gora za kratko vrijeme postala članica svih važnijih međunarodnih organizacija, što je za teritorijalno malu državu, ograničenih kapaciteta, od posebnog značaja kako bi se njen glas čuo na međunarodnoj sceni.

Govoreći o redovnoj parlamentarnoj saradnji sa državama Evropske unije i NATO, kao i sa svim drugim državama gdje je prepoznat obostrani interes za unaprjeđenje odnosa, Brajović je istakao da je aktivnošću poslanika Crna Gora za kratko vrijeme stekla reputaciju aktivnog učesnika svih značajnih procesa na međunaordnom planu..

Brajović je podsjetio da je u martu ove godine predsjedavao sastankom predsjednika parlamenata Jadransko-jonske incijative u Budvi i da će krajem septembra biti održan Cetinski parlamentarni forum na kome će učestvovati poslanici iz regiona.

"Sljedeće godine očekujem da ćemo ugostiti predsjednike parlamenata Centralnoevropske incijative, a veoma nam je značajna i saradnja u formatu malih evropskih država", naveo je Brajović.

On je kazao da je Crna Gora članstvom u NATO i Evropskoj uniji osigurava trajnu bezbjednost.

"I stvaramo uslove za ekonomski razvoj koji treba da omogući našim građanima evropski životni standard", kazao je Brajović.

On je podsjetio da ekonomski pokazatelji potvrđuju da smo na pravom putu, jer bilježimo rast direktnih stranih investicija, kao i povećani broj turista iz država članica Savez.

On je ocijenio da je Crna Gora poslednjih 13 godina vođena interesima, svjesna svojih potencijala i realnosti, odredila jasan pravac kretanja i ciljeve kojima teži.

"Uprkos brojnim izazovima, našu budućnost smo trajno usmjerili ka evroatlanskim civilizacijskim vrijednostima, kojima i suštinski pripadamo. Svojom istrajnošću zavrijedili smo epitet pouzdanog partnera kojem se vjeruje", rekao je Brajović.

Brajović je kazao da će utemeljivača REACT-a Aleksandra Dedovića pamtiti kao čovjeka koji je nesebično dijelio svoje znanje i ulagao svu svoju energiju kako bi Crna Gora bila bezbjednije i bolje mjesto za život.

Bonus video: