"LEGITIMNO, ALI JE SADRŽINA SPORNA"

Vuković: DF predlaže ono što je voljom građana poraženo na referendumu

On je istakao da je Crna Gora izabrala da bude građanska država, na šta su sugerisale i evropske institucije
2178 pregleda 19 komentar(a)
Vuković, Foto: Screenshot/Agencija MINA
Vuković, Foto: Screenshot/Agencija MINA

Najavljena inicijativa Demokratskog fronta (DF) za izmjene i dopune Ustava legitimna je, ali je sporna sadržina zahtjeva, kazao je predsjednik skupštinskog Ustavnog odbora, Miodrag Vuković, navodeći da DF predlaže ono što je voljom građana poraženo na referendumu.

DF je najavio da će preko Ustavnog odbora inicirati dopune i izmjene Ustava, kojima će biti predviđeno da Skupština bira predsjednika Vrhovnog suda, sve sudije, ali i specijalnog državnog tužioca kojeg bi predložio Vrhovni državni tužilac.

Vuković je rekao da je najava DF-a legitimna jer parlamentarni subjekti u nekim situacijima i druge institucije i pojedinci van parlementa imaju pravo da pokrenu inicijativu da se dorađuje najviši pravno-politički akt države.

„Ništa sporno kada je najava u formalnom smislu u pitanju, ali je sporna najavljena sadržina zahtjeva. Sporna je za onaj dio crnogorskog parlamenta koji stoji iza napisane pozitivne funckionišuće ustavne organizacije države“, kazao je Vuković agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ono što se predlaže je dobrim dijelom poraženo na referendumu voljom osnovnog suverena – građanina.

„Tada smo imali potrebu da se izjasnimo za kakvu su budućnost državno-pravnu, ustavnu budućnost Crne Gore. Birali smo između građanske države ili da se opredijelimo za državu naroda. Imali smo uporedno iskustvo i činjenicu da u savremenom demokratskom svijetu ogroman broj država preferira građansku osnovu ustavnog političkog sistema i da imamo samo jedno ipo iskustvo drugačije organizacije. Bosna je najveće upozorenje lošeg izbora kada se opredijelite za narodnu državu“, naveo je Vuković.

On je istakao da je Crna Gora izabrala da bude građanska država, na šta su sugerisale i evropske institucije.

„Sada ono što nije prošlo tada ja prepoznajem u ovim zahtjevima, najavama DF-a“, rekao je Vuković i dodao da je teško će to naići na razumijevanje.

On je kazao da je inicijativa za izmjenu Ustava smještena u okviru priče o izbornom zakonodavstvu.

„To su dvije odvojene stvari. Izborno zakonodavstvo možemo razmatrati partikularno, jer nam vrijeme do narednih izbora ne ide na ruku. Potrebu da se mijenja sadašnja ustavna organizacija Crne Gore i bez priče o izbornom zakonodavstvu“, rekao je Vuković.

On je saopštio da još nijesu dobili zahtjev da se o tome otvori rasprava na Ustavnom odboru.

„Čekamo, bićemo odgovorni u skladu sa propisima države koji nas obavezuju prema toj inicijativi. Ostaje pitanje šta je prihvatljivo, a šta nije.Ja sam upozorio da je to ono nepotrošeno očigledno kod onih koji su ostali u manjini kada smo istorijski odlučivali o budućem putu Crne Gore“, dodao je Vuković.

Na pitanje zašto DF sada pokreće priču o izmjeni Ustava, Vuković je rekao da teško može tumačiti stavove drugih i da treba biti sa njima da bi imali potrebne informacije da bi ste pristali ili upozorili da se radi nemoguć posao.

Crna Gora je, kako je kazao, mala zajednica koje su ustavno oblikuju na dosta rigidan način u mnogim odredbama najvišeg pravno-političkog akta.

„Velike zemlje i stare demokratije mogu da idu sa labavijim, jednostavnijim, lakše razumljivijim određenjima, ali male zajednice koje su na početku demokratskog stasavanja brane se isklučivim ustavnim određenjima“, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, u mnogim zemljama treba po 30 godina da bi se dovelo u pitanje neke od aktuelanih pozitivnih ustavnih rješenja.

„Mi ne bježimo kada nam mnogi partneri kažu da su naša rješenja rigidna, prestroga, da kažemo da, ali se zna i razlog. Promjena političkog raspoloženja u Crnoj Gori raznim etničkim inžinjerinzima ne može za posljedicu ono što takva dešavanja mogu izazvati nešto u većim zajednicama“, kazao je Vuković.

Preporučujemo za Vas