Demokrate: Bečić podržao ideju o većoj zastupljenosti žena u parlamentu

Demokrate su saopštile da je delegacija Ženske političke mreže predstavila Bečiću zahtjeve za dalje unaprjeđenje izbornog zakonodavstva u dijelu ostvarivanja političkih prava žena
767 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Demokrate
Sa sastanka, Foto: Demokrate

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić razgovarao je sa delegacijom Ženske političke mreže i predstavnicima Delegacije EU i UNDP-a, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Sastanku su prisustvovale, u ime gostujuće delegacije Nataša Vuković, trenerica rodne ravnopravnosti u partijama i predstavnica opozicionih partija u ŽPM, Marija Blagojević trenerica rodne ravnopravnosti u partijama i predstavnica partija na vlasti u ŽPM, Plamena Halcheva, šefica političke sekcije, evropskih integracija i sekcije za trgovinu u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Daniela Gasparikova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori i Kaća Đuričković, menadžerka za pitanja rodne ravnopravnosti. Sastanku je prisustvovala delegacija Demokratkinja, potpredsjednica Zdenka Popović, poslanica Valentina Minić, dr Tamara Vujović i Slađana Adžić"

Demokrate su saopštile da je delegacija Ženske političke mreže predstavila Bečiću zahtjeve za dalje unaprjeđenje izbornog zakonodavstva u dijelu ostvarivanja političkih prava žena.

U saopštenju se navodi da je predsjednik Bečić podržao predstavljene Zaključke o neophodnim izmjenama relevantnog crnogorskog zakonodavstva u cilju unaprjeđenja rodne ravnopravnosti u političkom odlučivanju u Crnoj Gori i istakao da je veći broj žena na mjestima odlučivanja jedan od ključnih preduslova za demokratizaciju društva za koju se zalažu Demokrate.

"Ponosan sam na činjenicu da su gradonačelnici Budve, Herceg Novog i Kotora dali značajan doprinos programu koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena koji je, takođe, pokrenut na inicijativu Ženske političke mreže. Dragan Krapović je bio jedan od prva dva gradonačelnika u Crnoj Gori koji su u decembru 2017. godine održali sastanak sa ŽPM i podržao zahtjev ŽPM da se u Budžetu opštine Budva planiraju sredstva za žensko preduzetništvo. Stevan Katić je bio jedini gradonačelnik u CG koji je u 2018. godini u potpunosti sproveo postupak od opredeljivanja sredstava, do donošenja odluke i raspodjele sredstava. Vladimir Jokić je u decembru 2018. godine u predlog Budžeta Kotora uključio ovu budžetsku liniju. Ovim želim da naglasim da su Demokrate spremne da doprinesu svim inicijativama ŽPM, kroz učešće i angažovanje svojih predstavnica u mreži", istakao je Bečić.

U kontekstu date pune podrške zahtjevima ZPM, Bečić je ukazao na potrebu da se priča o zastupljenosti žena na mjestima odlučivanja i da se o ovom mora govoriti na najodgovornijim adresama u društvu, te da će Demokrate raditi na stvaranju uslova da se ovo pitanje, takođe, pokrene.

Bonus video: