Nimanbegu: Stanković ne treba da bude izuzet iz istrage; Marić: Bilo bi dobro da ne bude v.d.

“Ono što je jasno, je da je cijeli ovaj proces bacio sjenku na Tužilaštvo i tužioce”
18887 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2019. 19:15h

Sedmicu od afere u čijem je središtu Vrhovni tužilac Ivica Stanković, javnost nema informaciju da li je Stanković predmet istrage.

Poznato je samo ono što je prošlog ponedjeljka rekao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, dan nakon objavljenog snimka, u kome optuženi čelnik Atlas grupe Duško Knežević tvrdi da je Stankoviću, preko njegovog sekretara Nenada Vujoševića, dao na stotine hiljada eura.

"Ivica Stanković nema nikakvo svojstvo u ovom predmetu. Za ovo svojstvo osumnjičenog, kao što sam kazao, nema ni udaljenih sumnji, ako bude, biće saslušan kao i svaki drugi građanin", rekao je Katnić.

Potpredsjednik Skupštine i predstavnik koalicije Albanci odlučno, koja je dio vlasti, Genci Nimanbegu, je kazao kako Stanković ne bi trebalo da bude izuzet iz istrage u vezi sa ovim slučajem.

"Ne, sigurno ne, nijedna osoba ne treba biti izuzeta, bez obzira na to koji položaj pokriva, ona treba da bude isto podložna zakonima kao i svi ostali", rekao je Nimanbegu.

Pravnik Boris Marić podsjeća kako je Tužilaštvo priznalo da već godinu sprovodi izviđajni postupak jer se nešto dešavalo u VDT-u .

"Ono što je činjenica je da gospodin Stanković treba da se pojavi barem u svojstvu građanina, kao što je to trebalo da bude i sa Đukanovićem u prethodnom slučaju vezanom za aferu Koverta, da da svoje saznanje i da objasni kako on vidi čitavu situaciju. Naravno, Tužalaštvo treba da vodi i istražne i izviđajne radnje i da dođe do činjeničnog stanja koje bi potpuno rasvijetlilo ovaj slučaj, i to mora da radi u kontekstu toga da smo svi jednaki pred zakonom", rekao je Marić.

Ivici Stankoviću 7. oktobra ističe mandat, kada se u VDT, uvodi v.d. stanje, budući da se na konkurs za izbor novog niko nije javio, a novi nije raspisan.

U ovoj situaciji Tužilački savjet, iz redova tužilaca Vrhovnog tužilaštva, određuje osobu koja će biti na čelu te pravosudne institucije.

Stanković je i predsjednik Tužilačkog savjeta, a u maju je ovako poslanicima u Skupštini odgovorio na pitanje - šta će se desiti, ako mu istekne mandat, a ne bude izabran novi VDT

"Kada istekene mandat VDT je državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu. Pa i on može biti u igri za ovo o čemu pitate, jer iz Vrhovnog državnog tužilaštva se određuje neko da vrši dužnost tužioca".

Na pitanje da li bi u ovakvim okolnostima Stanković bio adekvatno rješenje za vršioca dužnostti VDT-a, Boris Marić nema dilemu.

"Držim da bi bilo oportuno i da bi bilo dobro za Tužilaštvo da gospodin Stanković ne bude vršilac dužnosti u ovom trenutku i da relaksira na neki način izviđajne i istražne radnje"

Nimanbegu nije želio da saopštava svoj stav.

"Više Skupština ne odlučuje o tome, tako da moj komentar u ovom slučaju može samo uticati na javnost, tako da se ne bih upuštao u taj dio"

Vrhovno državno tužilaštvo je bilo u v.d. stanju čak 18 mjeseci i nakon isteka mandata Ranke Čarapić 2013. godine, kada je privremeno tu funkciju pokrivao njen zamjenik Veselin Vučković.

Ivica Stanković je izabran 7. oktobra 2014. u drugom krugu - sa tri petine glasova poslanika.

Bonus video: