SNP: UCG da ukine odluku o plaćanju dodatnih 1.000 eura

SNP je pozvala da se razmotre predlozi o uvođenju dodatnog roka od tri godine za odbranu magistarskog rada i promjeni pravila o broju magistranada po mentoru
1342 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta studenata magistarskih studija ispred Rektorata, Foto: Luka Zeković
Sa jučerašnjeg protesta studenata magistarskih studija ispred Rektorata, Foto: Luka Zeković

Socijalistička narodna partija (SNP) potpuno podržava zahtjeve studenata i poziva Univerzitet Crne Gore (UCG) da ukine odluku o plaćanju dodatnih 1.000 eura, te da se razmotre predlozi o uvođenju dodatnog roka od tri godine za odbranu magistarskog rada i promjeni pravila o broju magistranada po mentoru, saopšteno je danas iz te partije.

"Samo na taj način akademske slobode i prava će biti zaštićeni, a UCG će spriječiti odlazak studenata na univerzitete koji ih neće uslovljavati besmislenim i nezakonitim pravilima", navodi se u saopštenju SNP.

Pojedini studenti magistarskih studija Univerziteta Crne Gore spremni su i da budu ispisani sa fakulteta, ali neće pristati da plate 1.000 eura, koliko preko već plaćene školarine od njih traži državni Univerzitet. Drugi se nadaju “pacifističkom rješenju” na radost svih, dok su neki spremni i da tuže UCG.

Iz SNP su saopštili da je informacija, koju su studenti magistarskih studija UCG nedavno dobili sa svojih fakulteta ili od kolega, da će morati da plate dodatnih 1.000 eura kako bi završili studije, s potpunim pravom naišla na negodovanje.

"U ovakvom postupku UCG ne bi bilo ništa sporno da su sa pomenutom odlukom studenti upoznati na vrijeme. Takođe, uprava Univerziteta Crne Gore kao da je zaboravila činjenicu da studenti svih nivoa studija, koji su upisani prije stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju, imaju pravo da fakultet završe po zakonu koji je važio kada su upisani, a najkasnije do kraja studijske 2020/2021. godine. Vrlo loša organizacija na fakultetima, odnosno nedovoljan broj mentora, komplikuje cijelu situaciju jer studenti zbog kandidata, koji su ranije izabrali mentora, ne mogu doći do istog, što čitav proces izrade i odbrane magistarskog rada dodatno prolongira", kazali su iz SNP.

Iz te partije su dodali da Pravilnik o studiranju na postdiplomskim studijama propisuje da mentor može istovremeno da vodi najviše pet studenata, pa su na fakultetima koji imaju veliki broj studenata mentori često preopterećeni.

"Treba imati na umu i to da su pojedini studenti magistarskih studija tek nedavno položili poslednji ispit, tako da nema teoretske šanse da ova odluka UCG bude primijenjena na zamišljeni način", zaključuje se u saopštenju SNP.

Bonus video: