Stigao zvaničan poziv za članstvo

European Greens organizacija koja okuplja zelene partije iz Evrope poslala je zvaničan poziv Građanskom pokretu URA da postane dio porodice Zelenih Evrope. Poziv je uslijedio nakon niza uspješnih zajedničkih akcija, inicijativa i sastanaka.
5357 pregleda 0 komentar(a)
Stigao poziv
Stigao poziv

Saradnja URE i Zelenih Evrope traje više od godinu dana. Poslanici European greens su u Evropskom parlamentu više puta pozivali na zaštitu prirodnih ljepota Crne Gore od čega je posebno problematizovano pitanje Tare. Delegacija Zelenih Evrope predvođena Tomasom Vajsom boravila je u radnoj posjeti Crnoj Gori od 26. do 31. avgusta. Prilikom te posjete napravljeni su prvi koraci i razmotrena bliža saradnja URE i Zelenih Evrope.

Committee of the European Green bio je veoma zadovoljan izvještajem Tomasa Vajsa o njegovoj radnoj posjeti Crnoj Gori. Zeleni Evrope iskazali su spremnost i zainteresovanost da bliže sarađuju sa Građanskim pokretom URA oko zajedničke zelene agende, borbe za zaštitu životne sredine, ali i borbe protiv korupcije. Zeleni Evrope uputili su zvaničan poziv URI za članstvo u zelenim Evrope. URA je dobila poziv i za prisustvo na Kongresu European Greensa u Tampereu u novembru ove godine.

slika 1

Očekuje se da Glavni odbor URE izglasa članstvo u European Greens

U narednim danima očekuje se da Glavni odbor Građanskog pokreta URA i Predsjedništvo te stranke donesu odluku da URA uđe u proces apliciranja za članstvo u asocijaciji Zelenih Evrope.

Iz URE konstatuju da oni baštine iste vrijednosti kao Zeleni Evrope i da to nije samo zaštita životne sredine i održivog razvoja već i zaštita ljudskih prava, vladavina prava, slobodno društvo, profesionalne i nezavisne institucije.

ZELENI najbrže rastuća snaga u Evropi

Zeleni Evrope su stranka koja je u velikoj ekspanziji u Evropskoj uniji (EU). Naročito veliki rast bilježe u Njemačkoj koja je najjača i najznačajnija članica EU. Svoj rezultat sa prethodnih izbora za Evropski parlament (EP) su popravili skoro za 30 odsto i sa prethodnih 50 mjesta koliko si imali ranije, sada su povećali na oko 70, ali će taj broj još rasti nakon što Velika Britanija napusti EU.

Prema anketama, zeleni u Njemačkoj imaju oko 26 odsto podrške, i oni su pojedinačno najjača partija sa velikom šansom da upravo oni daju narednog kancelara. Na nedavno održanim izborima u Austriji Zeleni su osvojili oko 14 odsto glasova i predstavljaju najveće iznenađenje i stranku sa pojedinčano najvećim rastom podrške.

Zeleni za razliku od nekih drugih grupacija vode politiku proširenja EU i afirmišu napore da Balkan bude dio Evropske unije.

Radna posjeta Zelenih Evrope Crnoj Gori, URU vide kao proevropsku partiju

Delegacija Zelenih Evrope predvođena Tomasom Vajsom boravila je u radnoj posjeti Crnoj Gori od 26. do 31. avgusta na poziv Građanskog pokreta URA. U tom periodu delegacija je posjetila Solanu, Cetinje, Lovćen, Taru, Biogradsko jezero, Crno jezero, Žabljak, Bukovicu i Sinjajevinu. Tokom posjete prirodnih ljepota Crne Gore i ekoloških žarišta bilo je riječi o važnosti očuvanja životne sredine, razgovaralo se o problemima sa izgradnjom mini hidro-elektrana, ali devastaciji rijeka i planina. Zaključeno je da samo zajedničkim snagama možemo stati u odbranu našeg prirodnog blaga i da to treba da bude kontinuiran proces zarad održivog razvoja i boljeg života svih narednih generacija građana naše zemlje.

Prilikom posjete Zeleni su poručili da URA, civilni sektor i građanski aktivisti nisu sami u borbi za očuvanje prirodnih ljepota Crne Gore. Posebno je istaknuta važnost bliže saradnje civilnog društva, lokalnog stanovništva i političkih partija u borbi za očuvanje prirode.

URA je u toku radne posjete Zelenih organizovala dva radna ručka u Ulcinju i na Žabljaku gdje su NVO i građanski aktivisti koji se bave zaštitom životne sredine razgovarali sa članovima delegacije.

Evropski parlamentarac Tomas Vajs je u toku posjete poručio da Zeleni URU vide kao "proevropsku partiju koju pokreće borba za ljudska prava i za građansko društvo i borba za rješavanje ekoloških problema". Vajs je posebno apostrofirao da je prijatno iznenađen bliskom saradnjom između URE i civilnog sektora.

URA je iskoristila posjetu Zelenih i da ih upozna sa prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima Crne Gore. Kako je to sve izgledalo, pogledajte kroz objektive kamera koje su zabilježile one najljepše predjele i trenutke.

Zeleni i URA zajedno u odbrani Tare i Sinjajevine od devastacije

Prilikom posjete Zelenih Evrope poseban akcenat je stavljen na devastaciju rijeke Tare i planiranu izgradnju vojnog poligona na Sinjajevini.

Predstavnici Zelenih i URE su konstatovali da su prilikom obilaska rijeke Tare jasno uočili da je došlo do devastacija korita rijeke i to suženjem korita, stvaranjem vještačkih nasipa, da je na pojednim mjestima došlo i do promjene toka rijeka tako da ona u jednom dijelu potpuno mijenja tok i nastavlja da teče pod pravim uglom od 90 stepeni.

Tomas Vajs je prilikom obilaska rijeke Tare naveo da se „pita kako Crna Gora može riješiti poglavlje 27 sa ovakvom devastacijom životne sredine“. Prilikom posjete Sinjajevini Vajs je poručio da ta planina ne smije biti pretvorena u vojni poligon, već da treba da se koristi za razvoj poljoprivrede i turizam. On je naveo da Sinjajevina imao nevjerovatan pejzaž i da je drugi po veličini pašnjak u Evropi zbog čega se mora sačuvati od devastacije.

slika 2