Čudni argumenti ministarke Pribilović

Direktor Instituta alternativa (IA) Stevo Muk ocijenio je da za 20 godina koliko je u NVO sektoru, nikada nije čuo sličan “argument” u pokušaju da se umanji značaj neke NVO reakcije
3228 pregleda 2 komentar(a)
Suzana Pribilović sa predstavnicima civilnog sektora, Foto: Boris Pejović
Suzana Pribilović sa predstavnicima civilnog sektora, Foto: Boris Pejović

Ministarka javne uprave (MJU) Suzana Pribilović na prizeman način pokušava da relativizuje otpor civilnog sektora prema katastrofalnim izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama i time se već svrstala uz one koji bi ovaj zakon da pretvore u servis za organizovani kriminal i korumpirane javne funkcionere, smatraju u MANSU-u.

Pribilovićeva je juče kazala da Ministarstvo neće povući Nacrt Zakona o SPI dok ne čuju sve primjedbe i sugestije, navodeći da se tom dokumentu ne protive sve NVO, već 42 od registrovanih 5.000 i neke medijske organizacije.

Ona je na konferenciji za novinare povodom sedmog sastanka Posebne radne grupe za reformu javne uprave, ocijenila da će “učiniti sve kako bi došli do kvalitetnijeg zakonskog rješenja koje će unaprijediti oblast slobodnog pristupa informacijama”.

Direktor Instituta alternativa (IA) Stevo Muk ocijenio je da za 20 godina koliko je u NVO sektoru, nikada nije čuo sličan “argument” u pokušaju da se umanji značaj neke NVO reakcije.

Stevo Muk
Stevo Muk(Foto: Institut Alternativa)

“Sve NVO koje značajnije koriste pristup informacijama u svom radu i sve NVO koje nešto znaju o ovom pitanju imaju jedinstven stav - da je Nacrt Zakona loš, nazadan. Jednostavno, da nas vraća 15 godina unazad”, istakao je Muk.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kaže da “ministarka Pribilović nije u problemu što se ovakvim rješenjima protive „samo“ 44 nevladine organizacije, već što se radi o najuticajnijem dijelu crnogorskog nevladinog sektora koji Zakon uspješno koriste kako bi demaskirali brojne korumpirane javne funkcionere i sa njima povezane kriminalce”.

On je kazao da uprkos ocjenama sa međunarodnih adresa da su izmjene zakona pogubne, Ministarstvo dodatno proširilo postojeća ograničenja i uvelo nova diskreciona ovlašćenja institucija da po svom nahođenju zabranjuju pristup informacijama: “Najdrastičniji primjer predstavlja svjesna namjera da se izuzimanjem političkih partija iz obaveze primjene Zakona o SPI, širom otvore vrata političkoj korupciji uoči parlamentarnih izbora naredne godine”.

Istakao je da se ovako koncipiranim izmjenama Zakona pokušava utišati i onaj dio nevladinog sektora i medija koji i “dalje ne pristaje na harmoniju između države i organizovanog kriminala i koji i dalje smatra da javnost ima pravo da zna apsolutno sve o tome ko i kako odlučuje u njihovo ime i kako se troši njihov novac”.

Njegov kolega iz IA dodaje: “Prebrojavanje NVO i građana logikom da oni koji se nisu javno usprotivili podržavaju vladinu politiku, jednostavno ne stoji”.

Stevo Muk je kazao da je od registrovanog broja NVO aktivna najviše petina, a u javnim raspravama učestvuje daleko manji broj: “Na kraju, NVO se bave najrazličitijim pitanjima i zaista bi bilo neprirodno tražiti stav o ovom pitanju od svake NVO. Nijedna NVO nema obavezu da se javno protivi svakom Vladinom predlogu, niti naravno obavezu da ga podržava”.

Šef jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje Tomas Haglajtner kazao je da Nacrt novog Zakona o SPI ne treba dramatizovati. “U toku je javna rasprava i odlično je što postoji debata i što se konsultuju NVO”, kazao je on, navodeći da očekuje da i poslanici u Skupštini “sva pitanja dobro razmotre”.

Istakao je da očekuje da kad se završi rasprava i Vlada obaveže da rezultate rasprave uzme u obzir, možda se nevladin sektor neće u potpunosti protiviti usvajanju tog zakona.

Trošenje javnog novca zahtijeva više transparentnosti

“Prenijela sam predstavnicima EK stav premijera Duška Markovića da je Vlada i dalje opredijeljena da rješava stambenu politiku i kada je oblast državne uprave u pitanju... Nesporno je da smo otvoreni da se u narednom periodu preispita procedura i sama odluka“, rekla je ministrka komentarišući dodjelu stanova.

Na pitanje da li je transparentno to što Vlada odbija da objavi spisak kome je dodijelila stanove po povoljnim uslovima do 2016. godine i da li takva praksa postoji u EU, Haglajtner je naglasio da trošenje javnog novca zahtijeva što više transparentnosti.

Bonus video: