Budva: Vlast se ljulja, partije kalkulišu

Na prostoru od Rafailovića do Zavale ostaje mogućnost gradnje više od pola miliona kvadrata
6154 pregleda 13 komentar(a)
Od Rafailovića do Zavale gradiće se na prostoru 12 budvanskih starih gradova, Foto: Vuk Lajović
Od Rafailovića do Zavale gradiće se na prostoru 12 budvanskih starih gradova, Foto: Vuk Lajović

Predstavnici vladajuće budvanske koalicije, koji su prije dva dana na sjednici Skupštine glasali za obaranje Detaljnog urbanističkog plana Bečići, juče su ponovili ocjene o pobjedi građevinske mafije, ali nijesu mogli da preciziraju šta će biti sa lokalnom koalicijom, a time i vlašću u toj opštini.

SO Budva u ponedjeljak uveče nije oborila plan za gradnju u Bečićima, jer je odbornik Demokratskog fronta Janko Dimić bio uz DPS i SD, koji su bili protiv. Ostali odbornici DF bili su uzdržani, a samo su Demokrate, nezavisni odbornik Stevan Džaković,

Crnogorska i GP URA bili za njegovo poništenje. Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović rekao je nakon sjednice da je njegov lični stav da više ne može biti u koaliciji sa onima koji podržavaju građevinsku mafiju.

Novoimenovani šef budvanskih Demokrata Mijomir Pejović kazao je juče da ta partija kreće u terensku kampanju, tokom koje će Budvane upoznati sa, kako je rekao, svime što su uradili u prethodnom periodu. On je, kaže, ponosan što Demokrate nijesu bile uzdanica Prvoj banci, braći Šarić, Oliveri Ilinčić...

„Isto tako ćemo iskoristiti priliku da građane upoznamo sa tihim savezništvom DPS i DF koje već prerasta u šestomjesečnu romansu. Na organima partije upoznaćemo članstvo sa pogubnim djelovanjem novostvorene koalicije u lokalnom parlamentu i predložiti određene zaključke“, kazao je za Vijesti Pejović.

Lider Crnogorske Vladimir Pavićević takođe se nije izjašnjavao o sudbini koalicije. Kazao je za Vijesti da je DF u Budvi prekršio dogovor koji su imali da svi odbornici vladajuće koalicije glasaju za ukidanje DUP-a Bečići.

„DF je prevario sve svoje koalicione partnere. Međusobni interesi i pritisak različitih interesnih grupa za DF su bili jači od interesa građana Budve. Zamislite njihovu principijelnost gdje glasaju za DUP Petrovac, a ne glasaju za DUP Bečići. Da nije toliko važno za građane Budve bilo bi smiješno. Sada je već praksa da DPS i DF zajednički preglasavaju nas ostale i to je realnost na koju konstantno ukazujemo - DPS i DF su u otvorenoj saradnji“, navodi Pavićević.

Planskim dokumentom, koji potpisuje kontroverzni arhitekta Miodrag Ralević, čija su rješanja u ovom dijelu države već osporavana, u ovom primorskom mjestu ucrtao je 3,5 miliona kvadrata uglavnom stambenog prostora, od kojih je realizovana petina. Prostor od Rafailovića do Zavale, onaj uz samu obalu, ostao je jedino neizgrađen, i upravo u tom potezu planirana je izgradnja više od pola miliona kvadrata, što je slikovito opisano kao kvadratura ukupno 12 budvanskih starih gradova. Na ovom prostoru placeve imaju kompanije “Spencer & Hill”, košarkaša Nikole Pekovića i Pljevljaka Duška Šarića, koji čekaju da im se izda odobrenje za gradnju apartmanskog kompleksa pored hotela Mediteran“, dva placa od po hiljadu i dvije i po hiljade kvadrata ima kompanija „Fifth avenue“, optužene članice budvanske OKG Olivere Ilinčić, ruske kompanije Capitakl estate“, „ Devin“, a iznad magistrale i Prva banka (bivše Titeksovo odmarlište).

Iako su se na koalicionom sastanku, koji je prethodio nastavku sjednice lokalnog parlamenta, partneri dogovorili da se sa dnevnog reda skupštinske sjednice „skinu“ odluke o obaranju DUP-ova „Budva centar“ i „Podkošljun“, te da ostanu odluke o obaranju DUP “Bečići“ i „Petrovac centar“, koalicija je doživjela potpuni rascjep na dan zasjedanja.

Odbornik Janko Dimić (DF) glasao je protiv obaranja, uz performans - šireći za skupštinskom govornicom majicu na kojoj piše „Protiv“.

On je obrazložio svoju odluku time da se građanima, od kojih su neki već uzeli kredite i završili potrebna dokumenta, sada onemogućava da grade na svojim parcelama. Gradonačelnik Marko Bato Carević (DF) pozvao je da se odloži odluka o stavljanju van snage DUP-a „Bečići“.

Bonus video: