Crnogorska: DPS bezočno vrijeđa inteligenciju Tivćana

Predsjenik tivatskog odbora Crnogorske, Goran Božović, smatra da informacija o ostvarenju budžeta zapravo pokazuje „ogromne probleme i nesposobnost" lokalne administracije
1854 pregleda 2 komentar(a)
Božović, Foto: Crnogorska
Božović, Foto: Crnogorska

Bilo je mučno slušati nesposobne visoke činovnike Opštine Tivat koji ne razumiju diskusije i pitanja opozicionih odbornika, koji ne znaju pojasniti odluku koju predlažu, a još strašnije predsjednika opštine Sinišu Kusovca i odbornicu DPS-a Jelku Mimicu, koji vrijeđaju inteligenciju građana Tivta hvalospjevima o uspjehu rada lokalne administracije u prvih devet mjeseci ove godine, koja je nikad veća, a nikad gora – ocijenili su iz Opštinskog odbora Crnogorske Tivat.

Predsjednik OO i član Predsjedništva Crnogorske Goran Božović kazao je danas, osvrćući se na rad lokalnog parlamenta koji je u utorak analizirao informaciju o ostvarenju budžeta Opštine za devet mjeseci, da su za Kusovca „odavno ustanovili da su zamjena teza, laži i manipulacija osnovni načini funkcionisanja, i na to smo navikli”.

„Sada imamo pojavu da se među poltronskim odbornicima vladajuće koalicije, a dominantno DPS-a, koji imaju jedno ili nijedno javljanje godišnje, izdvojila Mimica koja nas ubjeđuje da trebamo biti zadovoljni mizernim povećanjem realizacije kapitalnog budžeta čija je realizacija užasno loša, a mi je pitamo: Živite li Vi u Tivtu? Izlazite li iz kuće? Pročitaste li Vi ovu informaciju pa ste zaključili da je urađena kvalitetno? Hvalite li po partijskom zadatku rad uprave zbog toga što Vam Kusovac uhlebljuje sina, ranije na Autobuskoj stanici gdje ste zahtijevali da bude šef, pa kad nije zadovoljio, uhlebljenje mu nađoste nezakonitim ugovorom u Službi zaštite i spašavanja", upitao je Božović odbornicu DPS-a, konstatujući da ostali odbornici te partije „bar ćute zarad ličnih interesa pa se ne izlažu direktnim kritikama, koje Vi opasno zaslužujete jer prosto izazivate.”

Božović smatra da informacija o ostvarenju budžeta zapravo pokazuje „ogromne probleme i nesposobnost ove administracije” što po njemu, potvrđuje i podatak da je za devet mjeseci zabilježena „katastrofalno loša realizacija kapitalnog dijela budžeta, naročito kapitalnih izdataka za lokalnu infrastrukturu koji su na nivou od 19 odsto ostvarenja od planiranih 4,7 miliona, kao i strašno loše ostvarenje prihoda od naknada za komunalno opremanje od 32 odsto od planiranih 2,5 miliona eura”.

Iz toga se kažu, vidi „nesposobnost, ali i nezakonit i izrazito štetan rad Kusovca i njegove administracije.

„Kako objašnjavate manju naplatu lokalnih poreza, dominantno poreza na nepokretnost, za 556 hiljada eura za isti period u odnosu na prošlu godinu, ako znamo da je nepokretnosti više nego prošle godine? Kako ovim rezultatom opravdavate ovogodišnje zapošljavanje dvije osobe nezakonitim ugovorima o privremenim i povremenim poslovima za pomoć u naplati lokalnih prihoda? Na osnovu kojeg propisa ste isplatili 15 hiljada eura zaposlenima za prevoz, kada je ta vrsta ličnih primanja ukinuta prije više od 5 godina? Da li građani Tivta i pored uhlebljenja rukovoditeljke službe glavnog administratora Tanje Kažanegre (DPS), i to na mjestu starješine organa izmišljajući do tada nepostojeće radno mjesto, koju ste morali partijski zbrinuti u Tivtu nakon izbacivanja iz Opštine Budva, treba da plaćaju čak i troškove njenog prevoza iz Budve? Kako objašnjavate nezakonit ugovor o djelu sa Draganom Bećirović Popović za odnose s javnošću kojoj ste za 9 mjeseci ove godine nezakonito isplatili neto 12.600 eura, a bruto mnogo više? Znamo da ste to radili ranije i da ćete to, po ugovoru, činiti i dalje, iako nećete imati sredstava na stavci, pa ćete alocirati sredstva vjerovatno iz neostvarenog kapitalnog budžeta", upitao je Božović Kusovca.

Šef Crnogorska saopštio je da je Kusovac „na ličnu promociju svog lika i djela već do sada u ovoj godini potrošio bezmalo 100 hiljada eura praveći filmiće i organizujući proslavu godišnjice mandata, za koju je dokazano da je najštetnija godina mandata u istoriji Opštine Tivat, u kojoj je oštetio budžet za preko 10 miliona eura.”

„Njegovi saradnici spiskali su gotovo 30 hiljada eura na bespotrebna službena putovanja i reprezentaciju, od čega nema gotovo nikakve javne koristi, osim ličnih benefita i nezakonitih isplata punih dnevnica (jer ne prijavljuju što im obezbjeđuje domaćin) funkcionerima koji se biraju prema ličnim preferencijama, koji često nemaju nikakve veze sa svrhom putovanja. Potrošili su preko 162 hiljade eura više nego za isti period prošle godine za bruto plate zaposlenih. Zvuči nevjerovatno, ali je istinit podatak da je platni spisak Opštine Tivat udvostručen od poslijednjih lokalnih izbora", kazao je Božović koji je kao „smiješnu” odbacio Kusovčevu izjavu na sjednici lokalnog parlamenta da bruto plate neće ugroziti likvidnost budžeta.

„Partijski zapošljavate i isplaćujete plate na uštrb kapitalnih investicija, a ako ipak zafali koji euro Vi skoknete do banke brata Vašeg predsjednika i pozajmite koji milion. I naravno, sve to ide na grbaču građana Tivta, a sve u cilju partijskih i ličnih interesa," naveo je Božović aludirajući na nedavno kreditno zaduženje Opptine Tivat kod Prve banke od 1,5 miliona eura, što je urađeno na inicijativu gradonačelnika.

Ističu da je i za njih „frapantno” saznanje da je Kusovac ove godine za festival klasične muzike „Mediteranske note“ iza kojeg stoje partneri Ane Đukanović, iz budžeta opštine potrošio 122 hiljade eura.

„Da li je razlog vašoj servilnosti u vidu izdašne podrške ovom projektu činjinica da je predsednica Borda direktora NVO Mediteranske note Ana Đukanović, sestra predsjednika Crne Gore, a član Vaš partijski koordinator Predrag Nenezić? Naročito je čudna odjednom Vaša izražena senzitivnost ka ovoj vrsti kulture, imajući u vidu da nemate ama baš nikakvih afiniteta prema kulturi uopšte, kako je Vi u Vašim napamet naučenim govorima i izanđalim frazama nazivate „društvenom nadgradnjom“, što se vidi iz Vašeg odnosa prema kulturnim manifestacijama koje organizuju Tivćani, a naročito Vaši politički neistomišljenici", poručio je Božović Kusovcu.

Dodao je da će poslušati gradonačelnikov savjet i protiv Kusovca podnijeti krivične prijave „za sva Vaša nedjela i nezakonite radnje kojima zloupotrebljavate položaj, pospješujete korupciju i uništavate naš grad, za što ćete kad-tad odgovarati pred zakonom.“

Bonus video: