Uljarević: Crnu Goru usporava izostanak stvarnih rezultata

“Ne znam po kojim to dobrim standardima državni inspektori reketiraju investitore. U kojim to državama EU se novinari sačekuju ispred stana u kojem žive, na njih se puca, a mi godinu ipo dana nakon toga nemamo okončanu istragu...”, kazala je Uljarevićeva
1361 pregleda 2 komentar(a)
Sa debate, Foto: Luka Zeković
Sa debate, Foto: Luka Zeković

Direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocijenila je da Crnu Goru na putu evropskih integracija usporavaja ono što je u samim strukturama vlasti i izostanak stvarnih rezultata, a ne turbulencije u EU, francuski predsjednik Emanuel Makron, nevladin sektor ili opozicija.

“To više ne može da se prekrije ni brojem otvorenih poglavlja, ni bilo čime što će Makron reći”, poručila je Uljarevićeva na debati “Brzina i(li) kvalitet pregovora”.

Ona je istakla da ne zna u kojoj državi EU je standard da se tri mandata broje kao dva, kao što broji predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, u čemu joj pomaže vladajuća struktura.

“Ja ne znam u kojoj to državi...Vrhovni sud donosi pravno načelo kojim onemogućava naše sudove da preispituju odluke Skupštine. Ne samo to, nego da i krše prava naših građana”, kazala je Uljarevićeva.

Ona je istakla da ne zna u kojoj državi EU vržilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca bude optužen za korupciju, ai dalje sjedi u svojoj stolici i ne osjeća objektivnu odgovornost što mu desna administrativna ruka, sada sjedi u pritvoru, optužen kao član organizovan ekriminalne grupe.

“Ne znam po kojim to dobrim standardima državni inspektori reketiraju investitore. U kojim to državama EU se novinari sačekuju ispred stana u kojem žive, na njih se puca, a mi godinu ipo dana nakon toga nemamo okončanu istragu...”, kazala je Uljarevićeva.

događaj, panel EU
Sa događaja(Foto: Luka Zeković)

Zamjenik glavnog pregovarača Vlade Crne Gore sa EU, Marko Mrdak je kazao da je najvažnije da dostižemo evropske standarde, a da će samo otvaranje ili zatvaranje poglavlja blagovoremeno doći.

“Što se tiče Crne Gore, za kvalitet pregovora je primarno odgovorna država kandidat. U ovom dijelu, primarnu odgovornost ima izvršna grana vlasti kao organ koji je ustavno nadležan za vanjsku politiku, ali veliki dio odgovornosti ima i Skupština, i naročito pravosuđe, imajući u vidu da je “kičmeni stub” pregovaračkog procesa upravo vladavina prava”, rekao je Mrdak.

Ambasador Finske Kimmo Lahdevarta je kazao da je Finska posvećena nastavku proširenja za Zapadni Balkan.

“Brzina pristupanja EU zavisi od ishoda reformskih procesa u zemljama kandidatima. Dakle, od kvaliteta procesa”, kazao je Lahdevarta.

Šefica sektora za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje Plamena Halacheva je istakla da je pogrešno shvatanje da je kvalitet nešto što je odgovornost države koja teži priključenju EU, a da je brzina nešto što isključivo zavisi od Brisela.

“Naravno da je zemlja sama zadužena za kvalitet, ali je takođe EU zadužena da vam pruža podršku, finansijsku i svoju ekspertizu. I Evropska komisija je uključena u tu priču o kvalitetu, jer vrši procjenu kvaliteta vaših reformi i na osnovu toga daje svoje preporuke državama članicama”, kazala je Halacheva.

Bonus video: