Dan: Inspekcija dozvolila DPS-u da krši zakon

Iz DPS su rekli da su imali proslavu u petak uveče i da je bilo konzumiranja duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, ali da je za to postojalo odobrenje turističke inspekcije
6323 pregleda 8 komentar(a)
Fotografija na kojoj se vidi da pristalice DPS konzumiraju duvan u kafani, Foto: Privatna arhiva
Fotografija na kojoj se vidi da pristalice DPS konzumiraju duvan u kafani, Foto: Privatna arhiva

Aktivista Koalicije za održivi razvoj (KOR) Aleksandar Dragićević objavio je na svom fejsbuk profilu fotografije koje dokazuju da su članovi mladih Demokratske partije socijalista (DPS) u Baru konzumirali duvanske proizvode u zatvorenom prostoru, iako je to nezakonito, piše Dan.

Iz DPS su rekli da su imali proslavu u petak uveče i da je bilo konzumiranja duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, ali da je za to postojalo odobrenje turističke inspekcije.

Dragićević je rekao da su u Savjetu mladih DPS-Bar obrisali fotografije sa društvenih mreža kada su vidjeli šta se na njima može vidjeti.

"Zamislite da ste vlasnik jednog malog lokala koji jedva sastavlja kraj sa krajem. Donosi se zakon o zabrani pušenja (koji podržavam iako sam pušač) i vi nijeste našli način da se adekvatno pripremite. Nemate natkrivenu baštu, ili prostor ispred lokala da gosti mogu da se zaklone od kiše. Gosti polako počinju da izbjegavaju vaš lokal i jednog dana održavate svirku gdje par pijanih likova samoinicijativno uždiju po cigaretu", rekao je Dragićević, piše Dan.

Kako je rekao, igrom slučaja zatekla se tu i inspekcija koja poštuje zakon koji ima konkretne odredbe.

"Inspektori će za nepoštovanje zakona moći da izreknu kaznu od 500 do čak 20.000 eura za pravno lice (kompaniju), kao i za odgovorno lice u kompaniji od 50 do 2.000 eura. Nemate izbora jer ste dobili kaznu od nekih 5.000 eura koliko vam je ujedno i promet od uvođenja zakona i priomorani ste da zatvorite. E sada, vaša je krivica što nijeste odmah spriječili incident, ali nije vaša krivica što zakon važi samo za vas a ne važi i za DPS. Jer je DPS iznad zakona", navodi Dragićević.

Po njegovom sudu, ti zakoni su inače precijenjeni i donijeti su da ih obični kmetovi poštuju.

"Aristokratija je iznad zakona ili DPS uber ales. Pošto su ove fotografije postale viralne obrisali su ih sa profila na društvenim mrežama", izjavio je Dragićević.

Predsjednik Savjeta mladih DPS u Baru i odbornik te stranke u lokalnom parlamentu Božidar Božo Janković potvrdio je da su imali proslavu, ali tvrdi da su konsultovali turističku inspekciju i da im je odobrena upotreba duvanskih proizvoda u prostoru gdje su održavali proslavu.

"Tačno je da smo imali proslavu, zakupili smo objekat koji ne radi od 2. oktobra. Konsultovali smo inspekciju, od koje smo dobili dozvolu da možemo konzumirati duvan u zatvorenom prostoru", izjavio je Janković, pojašnjavajući da je u pitanju kafana "Turist" koja ne radi duže od mjesec, a da je proslava održana u petak uveče, piše Dan.

Bonus video: