"TREBA DOĆI DO OZBILJNIH KANDIDATA KOJI ĆE POKRIVATI OZBILJNE FUNKCIJE"

Damjanović: Pažin prvo da pozove na dijalog parlamentarnu većinu

Kako je kazao, pomalo izaziva zebnju način na koji je donijeta odluka o produženju mandata Ivice Stankovića, gdje su „oni iz redova tužilaca svi listom bili za svog kolegu“
2816 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović

Ministar pravde Zoran Pažin poziv na dijalog o izboru vrhovnog državnog tužioca, treba prvo da uputi parlamentarnoj većini, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Pažin je u srijedu na plenumu pozvao opoziciju na dijalog na tu temu, navodeći da nema dileme da vladajuća koalicije želi izbor novog VDT-a.

Damjanović je agenciji MINA kazao da Pažin, prije svega, taj poziv treba da uputi parlamentarnoj većini koja, kako je naveo, mora da prihvati dijalog sa opozicijom.

„Ne samo oko rješavanja v.d. stanja u Vrhovnom državnom tužilaštvu, već i u Sudskom savjetu, odnosno problema koje imaju i sudska i tužilačka organizacija zbog takvog stanja“, precizirao je Damjanović.

On je kazao da je i na plenumu ukazao da to stanje nije dobro, i pozvao da se razgovara sa svima unutar parlamenta

Damjanović je kazao da vjeruje da ima ozbiljnih kandidata koji bi mogli da pokriju ozbiljne funkcije, i da treba da se dođe do njih.

„Na ovom konkursu imamo već prijavljene kandidate. Zbog načina glasanja u Tužilačkom savjetu, pretpostavka je da će kandidat koji dolazi iz reda tužilaca biti favorizovan, a parlament će imati prilike da se izjasni i o jednom i o drugom kandidatu“, naveo je on.

Kako je kazao, pomalo izaziva zebnju način na koji je donijeta odluka o produženju mandata Ivice Stankovića, gdje su „oni iz redova tužilaca svi listom bili za svog kolegu“.

Možda je, smatra Damjanović, vrijeme da se razmisli o tome da na čelo tužilačke struke dođe neko ko nije iz reda tužilaca, a jeste ugledni pravnik, advokat ili neko drugi.

„Ko bi, onako spolja i neutralno, pokušao da zavede red u nekom tranzitnom periodu, dok ne bi tužilačka struka, u kojoj je najveći broj časnih tužilaca, sama dala nekoga ko bi mogao da obavlja tu značajnu funkciju“, pojasnio je Damjanović.

On je kazao da je, u svakom slučaju, neophodan dijalog.

"I taj dijalog mora da bude dio šireg paketa za razgovore, koji uključuje rješavanje trenutne političke krize, razgovor o tehničkoj vladi i o promjeni Ustava", istakao je Damjanović.

Kako je naveo, sve treba "staviti na sto" i obaviti široke konsultacije unutar svih grupa i poslanika u parlamentu.

"Izolovano rješavanje stvari, kao što je neuspio pokušaj Odbora za reformu izbornog zakonodavstva gdje imamo predstavnike trećine opozicionih poslanika i svega tri od deset opozicionih partija, neće dati ništa", zaključio je Damjanović.

Preporučujemo za Vas