Pljevlja: Sindikalci traže vanrednu sjednicu zbog plata

U preduzećima Grijanje i Komunalne usluge zarade kasne 10 mjeseci
1126 pregleda 2 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan

Sindikalne organizacije Grijanja i Komunalnih usluga zatražile su od svih odborničkih klubova u Skupštini opštine Pljevlja sazivanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o problemima u kojima se nalaze ta dva opštinska preduzeća.

Zaposlenima u Komunalnim uslugama i Grijanju zarade kasne 10 mjeseci.

“Obraćamo vam se povodom alarmantne situacije u kojoj su se zatekli zaposleni usljed destomjesečnog kašnjenja u isplati zarada, ali i velike neizvjesnosti kada je u pitanju funkcionisanje i opstanak ovih društava. Usljed neprimanja zarada zaposleni i njihove porodice su dovedene na sami rub egzistencije, što sve nas u našoj društvenoj zajednici obavezuje da učinimo maksimalne napore kako bismo što hitnije našli održivi model za poslovanje ovih društava i redovnost u isplati zarada zaposlenima. Prethodno, tim prije što su u pitanju društva koje je osnovala Opština Pljevlja radi obavljanja djelatnosti koje su od posebnog značaja i interesa za sve naše građane/ke, ali i zbog činjenice da su zaposleni u ovim društvima, bez obzira na enormnom kašnjenu zarada, redovno i bespogovorno izvršavali svoje radne obaveze kako građani ne bi trpjeli bilo kakve posljedice”, navodi se u zahtjevu za sazivanje vanredne sjednice.

Radnici očekuju da Skupština usvoji zaključke koji bi bili u “interesu zaposlenih, i šire društvene zajednice”.

Prema riječima sindikalnog povjerenika Unije slobodnih sindikata Crne Gore pokrenuta je i peticija podrške zaposlenima u Komunalnim uslugama i Grijanju.

„Imajući u vidu značaj poslova koje za našu zajednicu obavljaju zaposleni u D.O.O. Komunalne usluge Pljevlja i D.O.O. Grijanje Pljevlja, kao i izuzetno težak ekonomsko-socijalni položaj u kojem se nalaze oni i njihove porodice zbog neprimanja zarada, ovim apelujem na predsjednika Opštine, predsjednika Skupštine opštine i odbornike u Skupštini opštine Pljevlja da u hitnom postupku nađu održivi model za poslovanje navedenih društava i redovnost u isplati zarada zaposlenima“, navodi se u peticiji.

Bonus video: