"ODRŽIVI RAZVOJ SU GRAĐANI I ZNANJE"

Nikolić: Proaktivno ćemo djelovati u saniranju i zaštiti prirodnog blaga Crne Gore

GP URA drži otvorena vrata svim strukturama koje prepoznaju šta je održivi razvoj, ekologija i Ustav Crne Gore.
499 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Nikolić, Foto: GP URA
Predrag Nikolić, Foto: GP URA

Bez napretka u kontroli kvaliteta vazduha, bez ideje o načinu upravljanja otpadom, rijeke uništene zbog interesa investitora koji bi da grade male hidrocentrale (mHE), Tara uništena izgradnjom auto-puta, to su samo neke od ocjena Nacrta izvještaja za poglavlje 27 i takvo stanje je porazno, kazao je danas Predrag Nikolić iz Građanskog pokreta URA.

On kaže da u U GP URA u narednom periodu ući u razvijanje programa početnog crnogorskog standarda, koji će postati najprije obligatoran za velike investitore, a potom i za one koji budu pravili porodične stambene zgrade, da bi na kraju prevazišao evropske standarde i postao standard svim zemljama koje žele da postanu ekološke.

“U tom dijelu ćemo se povezati sa WORLD GREEN BUILDING COUNCIL. Smatramo da vrlo brzo možemo biti preteča nečega što se zove DELIVERING NET ZERO CARBON BUILDINGS FOR ALL. Znači ne ispunjavanje poglavlja, nego prije ulaska u EU učiniti da crnogorski standard u ekologiji postane najnapredniji. Prije toga treba da još danas pristupimo organizaciji sistema koji podržava održivi razvoj. Održivi razvoj su građani i znanje. Sve ostalo je pitanje organizacije. Profesionalizacija funkcija na mjestima koje traži profesionalizam, a ne po partijski ključ”, istakao je Nikolić.

On ističe da GP URA drži otvorena vrata svim strukturama koje prepoznaju šta je održivi razvoj, ekologija i Ustav Crne Gore.

“U tom smjeru pokrenućemo dijalog sa građanima, razgovarati sa ljudima, vidjeti i čuti njihove probleme. U tim razgovorima pozvaćemo sve zainteresovane strane, predstavnike NVO, ekološku inspekciju, predstavnike lokalne uprave i naravno sve građane. Da razgovaramo sa njima i donesemo zajednički zaključak – građani su najveći resurs, a njihov opstanak u jednom lijepom gradu prvi cilj”, naglašava Nikolić.

Zaključuje da će URA proaktivno djelovati u saniranju i zaštiti prirodnog blaga Crne Gore.

Preporučujemo za Vas