Vujović: Za izlazak iz krize potreban ozbiljan politički dijalog

Premijer Duško Marković je, navodi Vujović, iskusan i dovoljno politički obrazovan političar da zna kako se pokreće i vodi taj proces, ako se želi istinski dijalog sa opozicijom oko svih otvorenih pitanja
530 pregleda 3 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Institucionalna kriza i kriza političkog sistema je tolika ozbiljna da zahtijeva ozbiljnu i osmišljenu inicijativu za sveobuhvatnim političkim dijalogom, a ne uzgredna i sporadična, a time i neozbiljna, pozivanja od strane pojedinih predstavnika vlasti, kazao je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

"Vajda nije potrebno da učimo najviše predstavnike vlasti političkoj abecedi. Pozivi takve vrste se ne šalju putem medija ili kroz fusnote odgovora na poslanička pitanja ili tokom premijerskog sata. To se ne radi ako stvarno hoćete dijalog oko svih otvorenih pitanja. To se radi samo kada hoćete da od ozbiljnog dijaloga pobjegnete i da kažete da ste ispunili formu", ističe on.

Vujović smatra da ne postoje fer uslovi za izbore, te da je nikad manje povjerenje u institucije.

"Imamo Tužilastvo i Sudski savjet bez legitimiteta, imamo Javni servis i ASK za koje EU kaže da su pod političkim uticajem, imamo velike afere bez epiloga… I imamo situaciju u kojoj nam vlast, onako uzgredno, ponekad poruči da su navodno spremni za razgovor. Kakav razgovor, o čemu, gdje, na kom nivou, na bazi kakve inicijative, to nam ne kažu. Malo je reći da je sve to neozbiljno", ističe Vujović.

Premijer Duško Marković je, navodi Vujović, iskusan i dovoljno politički obrazovan političar da zna kako se pokreće i vodi taj proces, ako se želi istinski dijalog sa opozicijom oko svih otvorenih pitanja.

"SDP je, dok je bio u vlasti, više puta demonstirao kako se vodi ozbiljan proces dijaloga vlasti i opozicije oko teških pitanja. I umjesto da se premijer i drugi čovjek DPS založi za takav pristup, on prekjuče na premijerskom satu okrivljuje Parlament. Kao da Parlament ne kontroliše njegova koalicija i kao da je na čelu Parlamenta opozicionar, a ne Markovićev koalicioni partner", zaključuje Vujović.

Bonus video: