Opet cirkus u Budvi: Čučka pustio državnu himnu, Dimić uzvratio sa "Onamo 'namo"

Đorđije Vujović iz DF-a je kazao da po Poslovniku nije predviđeno da na početku sjednice bude intonirana himna
32762 pregleda 41 komentar(a)
Dimić i Vujović
Dimić i Vujović
Ažurirano: 29.11.2019. 19:03h

Sjednica Skupštine opštine Budva prekinuta je pošto je Krsto Radović predsjednik parlamenta dao pauzu. Na početku sjednice šef odborničkog kluba Crnogorske Miodrag Čučka za govornicom je pustio himnu, ustala je cijela sala, osim odbornika Demokratskog fronta Đorđija Vujovića i Janka Dimića, i nezavisnog odbornika Gorana Pejovića, koji su sjedjeli tokom intoniranja.

Nakon što je završeno Dimić je na mobilnom pustio pjesmu "Onamo 'namo" i ustao.

Odbornici Crnogorske su napustili sjednicu, a potom je Radović dao pauzu i pozvao šefove odborničkih klubova na konsultacije.

Vujović je kazao da po Poslovniku nije predviđeno da na početku sjednice bude intonirana himna.

Odgovarajući na optužbe da je puštanjem himne sa mobilnog telefona prekršio skupštinski poslovnik, ali i zakon o državnim simbolima, šef odborničkog kluba Crnogorske Miodrag Čučka je kazao je da nije mnogo toga predviđeno šta se sve dešavalo na skupštinskim sjednicama u Budvi.

„Vidjeli ste šta se desilo na sčevanoj sjednici povodom Dana opštine. Budva je je Crna Gora i u Budvi će se puštati himna: Kome se to ne sviđa, žao mi je", poručio je Čučka.

Upitan da li je spreman da podnese sankciju jer nije ustao tokom intoniranja himne, odbornik DF, inače predsjednik budvanske Skupštine u prethodne dvije godine Đorđije Vujović je kazao da član 83. Poslovnika reguliše zabranu klorišćenja mobilnih telefona .

„Ovo nije bilo intoniranje državne himne, već puštenja zvuka sa mobilnog telefona za govornicom. Svi me znaju, od prvoga dana ustajem na himnu i svakoga puta sam ispoštovao državnu himnu Crne Gore, i dok sam bio predsjednik Skupštine opštine Budva i dok sam bio opozcionar i sada kada sam odbornik. Uvijek sam ispoštovao državnu himnu. Ovo nije bio slučaj intoniranja državne himne, već puštanje sadržaja državne himne sa mobilnog telefona, što je zabranjeno Poslovnikom. Ovo je bila čista provokacija da se ova sjednica ne održi. Javno, svima govorim, posebno građanima Budve, da ću na narednoj sjednici, pošto predsjednik Skupštine opštine sve dozvoljava, puštati himnu Crne Gore i stajati do sjutra, sve dok on ne zabrani, ili nekome ne dosadi da je sluša. Jer, ako dozvoljava da ovakav način, u toku rasprave pušta himna sa mobilnog telefona, ja javno obećavam da ću do sjutra puštati „Oj, svijetla majska goro“, dok nekome ne dosadi, dok svi ne popadaju, ili dok predsjdnik Skupštine to ne zabrani“, kazaoa je Vujović.

Šef odborničkog kluba DF Đorđije Pribilović kazao je da je na današnjoj sjednici prekršen i Poslovnik, ali i zakon o državnim simbolima.

„Zbog javnosti želim da pročitam član21. Zakon o državnim simbolima, gdje se tačno u sedam tačaka navodi kojim prilikama se izvodi državna himna. To je povodoma dana državnosti, prilikom polaganja vijenaca , pri ispračaju predsjdnika Crne Gore u zvanične posjete stranoj državi, pri zvanilčnom dolasku u Crnu Goru stranog državnika, na proslavama , svečanostima i drugim manifestacijama gdje se obilježavaju događaji od značaja za Republiku...Znači, ovo danas nije bio ni jedan od ovoih sedam slučajeva, i mislim da je ovdje urađena zloupotreba državne himne , koja je emitovana sa mobilnog telefona. U našem Poslovniku , član 83. poslednji stav, se kaže: “sva lica koja se nalaze u sali za vrijeme održavanja sjednice dužni su da utišaju mobilne telefone“, kazao je Pribilović nakon što je sjednica prekinuta.

Prema njegovim riječima, predsjdnik SO Krsto Radović je napravio prekršaj u članu 83. Poslovnika, a pored toga je izvršena zloupotreba puštanja državna himne u slučaju kada to zakonom nije predviđeno.

„Ja sam ustao na himu, ustajem na himnu svake države . Zašto ne bih ustao na himnu Crne Gora, koja je moja država. Predsjednik Opštine Carević je takođe ustao na himnu... zamislite goposdo, kod zloupotrebe puštanja državne himne, mogu se desiti strašne stvari. Zamislite nekome u vožni zasvira himna na radiju, izazvao bi sabraćajni udes, ili neko na ulici uključi, bio bi kažnjen, jer bi svi morali da stanu i u stavu mirno da to odslučaju. Ne smijemo dozvoliti, ne zbog pojedinog odbornika, il i bilo čega, nego zbog Crne Gore i ozbiljhnosti u radu ovoga doma da se takve zloupotrebe rade“, kazao je Pribilović.

Lider budvanskih Demokrata i odbornik Mijomir Pejović kazao je da je predsjednik SO za ponedjeljak zakazao nastavak sjednice, tako da očekujem da će svi koji su odgovorni prema građanima i Opštini Budva pojaviti i da će biti nastavljen rad.

„Vjerujem da mnogi sada priželjkuju da se ovdje predstaviti kao nekakav nastavak, neke loše prakse, ali mislim da određeni pojedinci, koji nijesu u skladu sa Poslovnikom reagovali na današnjoj sjednici su značajno doprinjeli svemu ovome. Očekujem da se u ponedjeljak normalno nastavi sjednica“, kazao je Pejović.

Bonus video: