Škrelja: Kneževiću, dobro znaš albanski; Knežević: Kad god mogu ja sam u Skadru

"Skadar je stara prijestonica Zetske srednjevjekovne države. U Skadru i osvajanju Skadra, odnosno oslobođenju Skadra poginulo je 12.000 cvijeta crnogorstva i ja prema Skadru gajim najpozitivnije emocije i kad god mogu ja sam u Skadru", kazao je Knežević
17950 pregleda 196 komentar(a)
Ljuiđ Škrelja, Foto: Screenshot/Youtube
Ljuiđ Škrelja, Foto: Screenshot/Youtube

Upotreba albanskog jezika u državnom parlamentu danas je bila povod incidenta - nakon što se potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu (Forca) na tom jeziku obratio kolegi Ljuiđu Škrelju (DPS), iz poslaničke klupe reagovao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević.

Škrelja mu je preveo uz komentar "mada gospodine Kneževiću, dobro znaš albanski, jer svake nedjelje si u Skadru, naučio si ponešto".

Taj poslanik rekao je da je posao poslanika da priča u parlamentu, a ponekad da to radi i zaobilaznicom.

"A tvoje je da skidaš imunitet", dobačeno mu je iz klupa poslanika DF, a on je rekao da je i to "kada mu traže".

Škrelja je nastavio izlaganje komentarom o kongresu DPS-a, govoreći da mu se čini i da su poslanici Fronta ostali bez riječi, a potom prešao na izlaganje o tački dnevnog reda.

Knežević se javio za komentar zahvaljujući potpredsjedniku Skupštine na ruskom jeziku: "Spasiba tovariš Nimanbegu. Gospodine Škrelja, tačno je da sam svake nedjelje u Skadru, a i prirodno je da budem tamo. Skadar je stara prijestonica Zetske srednjevjekovne države. U Skadru i osvajanju Skadra, odnosno oslobođenju Skadra poginulo je 12.000 cvijeta crnogorstva i ja prema Skadru gajim najpozitivnije emocije i kad god mogu ja sam u Skadru. A što se tiče ovih Vaših funkcija, odnosno skidanja imuniteta i skidanja plata, ja ću vam reći da se dugo spekulisalo da budete jedan od kandidata za direktora Poreske uprave, jer najbolje naplaćujete od svih u Crnoj Gori", kazao je Knežević, dodajući koliko je "skinuo od poslanika Fronta".

Milan Knežević
Knežević(Foto: Screenshot/Youtube)

Govoreći o kongresu DPS-a poslanik Fronta poručio je kolegama da ne prave predstave "bilo je 500 delegata, sve ostale ste pod prinudom doveli tamo, vaše aktiviste, članove, zaposlene u lokalnoj upravu i nemojte da pravite predstavu da ste održali kongres u hali grandosvkoga klana.

"Mene bi bilo sramota da pričam o tome. To nije bio kongres, to je bio pokušaj egzorcizma...I kad govorite o eliti, kad govorite o tom kremu, đe vam je Duško Knežević. Duško Knežević je čovjek koji vas je finasirao, čovjek kod koga ste doktorirali, kod koga ste magistrirali, neki su plagirali, neke je razvodio, neke je vjenčavao, neke je tješio, neke je smješio, to je čovjek koji vas je napravio", kazao je Knežević, pitajući zašto neko nije demantovao tvrdnje tog bankara iznijete prije kongresa.

"Duško Knežević vam je pred Kongres rekao da ima u 15 stanova dokumetovao video zapise poslanike DPS-a u orgijama i kokainskim delirijumima, zašto ga nijeste demantovali, zašto nijeste rekli da laže“, rekao je poslanik DF-a Milan Knežević.

Drašković najveći izdajnik u novijoj srpskoj istoriji

"I onda ste doveli Vuka Draškovića koji je statistička greška u biračkom tijelu srpskoga naroda. Rukoljubac Medlin Olbrajt i srebroljubac ANB-a. Najveći izdajnik u novijoj srpskoj istoriji. Njega ste doveli na kongres da vam on održi besjedu za dnevnicu", kazao je Knežević tražeći dodatnih 30 sekundi.

Kada je pitao radi li mikrofon, Nimanbegu mu je rekao poslaniče Kneževiću nemojte se plašiti: "Neću Vam izreći opomenu, samo malo utišajte glas da se ne bi ko uplašio i izvolite tih 20,30,40 sekundi".

"Gospodine Nimanbegu, ja da se plašim ja bih pričao na albanskom, da bih vam se umilio, vidite da pričam na ruskom", kazao je Knežević.

"Mi možno govorit po ruski, jes li vam ugodna", dodao je tražeći potpredsjedniku da mu dozvoli da završi sa Škreljom, a da njemu "može dati kurs ruskog kad god poželi".

"Ja se nadam da ćete bit' u situaciji nekada da govorite na albanski, da Vama to ne bude smetnja, nego kao Vaša obogaćenost da prihvatite i drugačije", kazao je Nimanbegu, nakon čega ga je Knežević pitao "Znate li da je Enver Hodža bio najveći saradnik Staljina. Polakote, što bi rekao Katnić".

"Osim Vuka Draškovića, Rasima Ljajića i onog Nenada Čanka izvadili ste iz zamrzivača i Novaka Kilibardu, da pokažete kako se izdaja isplati u Crnoj Gori i da onaj ko izda sigurno će živjeti sto i više godina", kazao je Knežević poručujući da bi srušio salu "da mu ti ljudi dođu na kongres".

Nimanbegu mu je oduzeo riječ, ističući da se nada da zna staru albansku poslovicu "da od puno riječi i biseri postaju bobice“.

Škrelja se javio da odgovori Kneževiću ističući "Skadar nikada nije bio niti će biti srpska prijestonica"

"Ja sam rekao crnogorska", kazao je Knežević, a Škrelja mu je odgovorio "možeš da pričaš što hoćeš".

Tokom njegovog izlaganja Knežević mu je odgovarao iz klupe.

"To ćemo da vidimo da li ste vi naš narod ili mi vaš, istorija će da pokaže", odgovorio je Škrelja nekom od poslanika Fronta.

Prije toga pitao je Kneževića zašto stalno dobija napad kada mu neko kaže da je bio u Albaniji i poručujući Kneežviću da on ne bi mogao da živi a da ima problem sa nekim narodom kao što on ima sa Albancima.

Bonus video: