UBNOR: Nema izjednačavanja i “pomirenja” žrtava I dželata

“Slavljenje četničkog pokreta i njihovog vođe u Crnoj Gori, našem Herceg Novom nedopustivo je i za svaku osudu”, poručuju iz UBNOR-a i antifašista
50 pregleda 5 komentar(a)
Branko Božović, Foto: Slavica Kosić
Branko Božović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.07.2018. 11:29h

Parastos koji će Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve sjutra služiti u crkvi Sv. Nikole na Žlijebima, nekadašnjem vođi četničkog pokreta, Draži Mihajloviću za članove UBNOR a i antifašista Herceg Novog “predstavlja nedopustiv čin, i sa istorijskog i kulturološkog aspekta”.

“Činjenica da je vjerska organizacija, odlučila da stane iza događaja koji direktno narušava neprolazne antifašističke vrijednosti ugrađene u temelje današnje, slobodne i nezavisne Crne Gore zabrinjava i govori o jasnoj spremnosti da se falsifikuju istorijske činjenice”, navodi se u saoopštenju koje je potpisao predsjednik UBNORa I antifašista Herceg Novog, Branislav Božović.

U saopštenju se tvrdi da je događaj usmjeren protiv ideja kojima su u svojim borbama bili vođeni naši preci, protiv slobode i antifašizma koji su nezaobilazne civilizacijske tekovine.

“Slavljenje četničkog pokreta i njihovog vođe u Crnoj Gori, našem Herceg Novom nedopustivo je i za svaku osudu”, poručuju iz UBNOR-a i antifašista.

“Nikada se nećemo složiti sa falsifikovanjem istorijskih činjenica, izjednačavanjem i „pomirenjem“ žrtava i dželata, nećemo zaboraviti nečasnu ulogu onih koji su na današnjem trgu Nikole Đurkovića igrali krvavo kolo oko ubijenih rodoljuba", zaključuje se.

Bonus video: