Savjet URA traži od Abazovića da sačuva partiju

U Savjetu tražili da se biračima ostavi mogućnost da osim Bečića, glasaju i Draginju Vuksanović
116 pregleda 127 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Savo Prelević
Građanski pokret URA, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.03.2018. 07:20h

Članovi Političkog savjeta Građanskog pokreta URA tražili su od lidera partije Dritana Abazovića da konsultuje stranačke organe prije eventualne podrške predsjedničkoj kandidaturi lidera Demokrata Alekse Bečića, saznaju “Vijesti”.

Prema tvrdnjama više učesnika sastanka, koji je održan u četvrtak uveče, članovi tog savjetodavnog tijela uglavnom su bili uzdržani prema mogućnosti da URA podrži Bečićevu kandidaturu. Većina članova upozorila je da se zbog predsjedničkih izbora ne smije ugroziti jedinstvo partije ili osipanje članstva.

Savjet zbog toga nije donio odluku koga treba podržati na predsjedničkim izborima.

“Pojedini članovi Savjeta ukazali su da se članstvu i biračima mora ostaviti prostor da glasaju za opozicionog kandidata građanske provinijencije. To može biti Bečić, ali i kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović”, kazao je "Vijestima" jedan od članova Savjeta.

Iako je na sastanku uglavnom analiziran učinak razgovora opozicionih lidera o zajedničkom kandidatu, kako navode sagovornici "Vijesti", Abazović je u jednom momentu nagovijestio da bi se Bečić mogao kandidovati.

Prema tvrdnjama dugog sagovornika "Vijesti", nakon što je Abazović pojasnio da bi podrška Bečiću mogla biti dio buduće koalicije sa Demokratama, pojedini članovi tražili su da podršku na predsjedničkim izborima uslovi savezom sa Demokratama na lokalnim izborima u Podgorici.

"Svjesni smo da je Abazović puno uradio kako bi se opozicija okupila i pokušala da nađe zajedničkog kandidata, iako i sama ima jednog od najpopularnijih. Niko od naše partije ne smije tražiti da gubi članove”, kazao je sagovornik "Vijesti".

Članovi Savjeta su zbog toga, kako tvrde sagovornici "Vijesti", tražili od Abazovića da se o konačnoj odluci konsultuje sa predsjedništvom i Glavnim odborom.

U političkom savjetu su osim predsjednika Žarka Rakčevića, između ostalih, i Šerbo Rastoder, Božena Jelušić, Blagoje Grahovac, Vaselj Camaj, Maja Kostić Mandić, Ljubiša Krgović...

Prame tvrdnjama sagovornika "Vijesti" iz demokrata, u toj partiji nisu donijeli odluku o predsjedničkim izborima jer se “još nadaju da bi opozicija mogla doći do dogovora”.

Bečić je uoči pregovora Demokratskog fronta (DF) i tzv. građanske opozicije izjavio da odustaje od kandidature kako bi omogućio opoziciji da nađe zajedničkog kandidata. On je prethodno, uoči izbora u Beranama, poručio da je spreman “da izađe na crtu” lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću, ukoliko se opozicija ne dogovori o zajedničkom kandidatu.

Bonus video: