SJEDNICA SKUPŠTINE GLAVNOG GRADA

Bešović: Nastavljamo borbu za Crnu Goru Petrovića; Vuković: Duboka naklonost UP

I odbornici SNP-a su napustili zasjedanje uz znak podrške Mitropoliji, a nijesu došli predstavnici Demokrata
11032 pregleda 9 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Boris Pejović
Ivan Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.12.2019. 12:13h

Odbornik DF- u Skupštini Glavnog grada Miodrag Bešović je poručio da će i pored hapšenja njihovih lidera nastaviti sa borbom za Crnu Goru Petrovića, nakon događaja sinoć u državnom parlamentu. 

Bešović je poručio da "ako ste mislili da ste sinoć izveli onoliku vojsku, policiju i naoružanje i represijom doveli do toga da čitava Crna Gora bude na ivici haosa i ako ste mislili da je s tim sve riješeno, niste u pravu."

"Mi ćemo nastaviti tu borbu. Za pravu Crnu Goru, za Crnu Goru Petrovića, za Crnu Goru kao slobodno društvo i ravnopravnost svih građana, bez obzira na vjeru, naciju i bilo koju drugu pripadnost".

Poslanici Demokratskog fronta  (DF) Milun Zogović, Andrija Mandić i Milan Knežević zadržani su u policiji. Oni su uhapšeni sinoć zajedno sa ostalim poslanicima ove partije.

"Nastaviće o da se borimo za naše svetinje. To što su uhapsili naše lideri ne znači ništa. Neko je za 30 srebrnjaka sinoć glasao", poručio je Bešović prije nego što je napustio zasjedanje. 

On je kazao da Božić ne dočekujemo u atmosferi, kakvoj treba, da je  Isus Hrist nakon stradanja vaskrsnuo, a da kroz isti proces danas, 2020. godina kasnije, prolazi naša crkva. "Nećete izbrisati 800 godina postojanja naše crkve", poručio je Bešović.

I odbornici SNP-a su napustili zasjedanje uz znak podrške Mitropoliji, a nijesu došli predstavnici Demokrata. 

Gradonačelnik Ivan Vuković izrazio je "duboku naklonost Upravi policije, koja je po ko zna koji put sačuvala Crnu Goru". 

"Sačuvali su od još jednog nasrtaja našu državu", kazao je Vuković.

On se složio sa Bešovićem da su sinoć viđene nemile scene, ali su rezultat djelovanja suprotne strane.

"Zahvaljujem se Vladi i odbornicima, koji su bili na mjestu donošenja istorijske odluke. To je posljednji korak obnove Crne Gore, onoga što su nam oduzeli 1918. godine", kazao je Vuković. 

On je istakao, da iako se suprotna strana neće složiti, vjeruje da je "ovo konačan korak ka pomirenju". 

Vuković tvrdi da će izglasanim Zakonom crkvu će vratiti u vjerski okvir.

"Nije ovo bilo upereno protiv Srpske pravoslavne crkve, ni u korist Crnogorske pravoslavne crkve, ovo jeste par ekselans, vraćamo Crnoj Gori ono što je njeno. Neprirodno stanje ispravljamo", kazao je Vuković. 

On je istakao da kada crkve budu vraćene da će biti otvorene za sve vjernike.

Vuković je poručio će kroz implementaciju ovoga zakona bez obzira na najavljenu opstrukciju, "doćemo u situaciju da crkvu, koja je danas političko pitanje, vratimo u vjerske okvire."

"Dakle, od jednog pitanja koje nas dijeli, mi crkvu učinimo nečim što nas okuplja, kako bi trebalo da bude i kako je uvijek bilo u Crnoj Gori", kazao je Vuković.

On je istakao da vraćaju Crnoj Gori ono što je njeno i ispravljaju istorijsku nepravdu, koja znači da se danas jednim značajnim dijelom Crne Gore i ogromnim brojem objekata na našoj teritoriji upravlja i o njima odlučuje u drugoj državi, što nikada nije bilo.

"To je neprirodno stanje, koje mi ispravljamo, ali ne na način da bilo kome prava budu uskraćena, naprotiv", istakao je Vuković.