Vučić: Želimo dobre odnose sa Crnom Gorom ali nećemo kriti da vidimo probleme našeg naroda

Predsjednik Srbije kazao da nije savjetovao lidere Srba iz Crne Gore šta da rade jer je njegova obaveza samo da ih sasluša, a da će oni sami odlučiti šta će raditi
17245 pregleda 25 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi da gradi dobre odnose sa Crnom Gorom ali da više neće kriti da vidi sa kojim se problemima suočava srpski narod u toj zemlji.

Nakon susreta sa djecom iz Hrvatske u vili Mir, Vučić je rekao da se nije čuo sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem povodom stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ali da je spreman da sa njim razgovara kad god on bude želio.

"Koliko znam, on nije u regionu trenutno, ali ima otvoren poziv da posjeti Srbiju", rekao je Vučić.

On je rekao da sa Đukanovićem nije razgovarao jer u Crnoj Gori pitanje imovine Srpske pravoslavne crkve tumače kao isključivo unutrašnje pitanje.

"Ali vidio sam žestoke napade iz Demokratske partije socijalista i tamošnjih medija na politiku Srbije, koja je bila dobronamjerna. I nemam ništa protiv toga, to je dozvoljeno, ali bih volio da neko razumije koliko je nezadovoljstvo naroda time. Ako će da reaguje - hoće, ako ne - neće", rekao je Vučić i dodao da nije savjetovao lidere Srba iz Crne Gore šta da rade jer je njegova obaveza samo da ih sasluša, a da će oni sami odlučiti šta će raditi.

On je rekao da ne zna kako će se završiti priča oko crkvene imovine u Crnoj Gori ali da se on nada da će sve proći mirno.

Vučić je rekao da, međutim, on ima pitanje o Crnoj Gori na koje niko ne može da odgovori.

"Kako je moguće da 25 odsto Albanaca u Sjevernoj Makedoniji može da bude konstitutivan narod, ima pravo na jezik, predsjednika skupštine, ministre, direktore javnih preduzeća, a da veći broj Srba u Crnoj Gori nema nigdje nikoga i nikakva prava. Smisao toga je da se kaže: 'Ma sve je to isto' i da nije bitno da li će se neko izjašnjavati kao Srbin, kako bi se smanjio broj Srba na popisu 2021. godine", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje zbog čega kritikuje prethodnu vlast jer je dozvolila odvajanje Crne Gore od zajedničke države a sada ne utiče više na procese koji se tamo odvijaju po pitanju crkve, Vučić je rekao da Crna Gora više nije dio SCG i da Srbija sada nema načina ni prava da utiče na to šta se tamo dešava.

"Kada se taj zakon pojavio u proceduri, mi smo razgovarali. Uradio sam sve što sam mogao da zaštitim narod, poštujući integritet Crne Gore. Kada je zakon potpisan, izašao sam sa do sada najoštrijim stavom Srbije po tom pitanju. Toliko jasnim po tom pitanju da mislim da je svako razumio", rekao je on.

Vučić je negirao tvrdnje da su mu iz Evropske unije sugerisali da ne putuje u Crnu Goru a da bi im on, da se to dogodilo, odgovorio da Srbija sada sama donosi svoje odluke, za razliku od nekog ranije vremena.

Bonus video: