Budva: Spremaju alternativu partijama

Dvojica Budvana inicirali građansku listu nezadovoljni učinkom bivše i sadašnje vlasti
4704 pregleda 6 komentar(a)
Lokalni izbori najkasnije u septembru: Glasanje u Budvi (arhivski snimak), Foto: Vijesti
Lokalni izbori najkasnije u septembru: Glasanje u Budvi (arhivski snimak), Foto: Vijesti
Ažurirano: 08.01.2020. 17:37h

Nezadovoljni političkim prilikama u Budvi, nepovjerenjem između Demokrata i Demokratskog fronta i iznevjerenim obećanjima građanima, grupa opoziciono nastrojenih građana pokrenula je incijativu za formiranje građanske liste.

Inicijatori Ilija Gigović i Vuko Rucović potvrdili su „Vijestima“ da će grupa građana ubrzo promovisati program i započeti javnu kampanju za predstojeće lokalne izbore, koji najkasnije bi morali u Budvi da budu organizovani u septembru ove goodine. Oni nijesu politički aktivni, potiču iz starih budvanskih porodica i trenutno rade u gradskoj administraciji.

“Nezadovoljstvo je veliko, jer i pored onoga što je nova gradska uprava koja je dobila povjerenje građana na izborima 2016. promovisala, malo je toga sprovedeno u djelo. To je i bio razlog da se okupimo, jer mi smo opozcioni birači koji su se i borili da DPS ne vlada Budvom, smatrali smo da treba da dođe vlast koja će biti isključivo okrenuta ka građaninu. Ne gledamo vjersku, nacionalnu, političku ili bilo kakvu drugu pripadnost, želimo da se u Budvi stvari snaga koja će istrgnuti grad iz kolosijeka kojima ide već dvije decenije, bez obzira na to ko se i kada nalazio na vlasti”, kazali su u razgovoru za „Vijesti“.

Navode da im se priključuje znatan broj građana. “Nijesmo politička partija, nemamo političke organe ili centralu koja će donositi odluke, a ostali da ih se slijepo pridržavaju i bespogovorno sprovode. Budva zaslužuje da njome upravljaju građani, zato i okupljamo sve one koji vole Budvu, bez obzira da li su to staromještani ili oni koji su izabrali ovaj grada da žive i doselili se. Ljudima je muka od političkih floskula, političara koji godinama pričaju jedno, a sprovode diktate sa strane, onima koji unose vjerske i nacionalne podjele, a u stvari najmanje rade na tome da ovaj grad koji je urbanistički uništen i infrastrukturno se nalazi pred kolapsom, zaista ožive“, ističu sagovornici.

Nova građanska incijativa, želi da se distancira od političkih poteza bivše i sadašnje vlasti: “Izgleda da se svi oni koji preuzmu da upravljaju Budvom otuđe od građanina, zaborave sve ono što su njihove realne potrebe. Imali smo prilike da vidimo u protekloj deceniji na koji način se sakupljaju politički poeni, populističkih pričama, partijskim i rodbinskim zapošljavanjima, što je na kraju rezultiralo jednom neefikasnom administracijom koja se ne može izboriti sa nagomilanim problemima.

Zato je ovo prilika jednoj novoj, svježoj građanskoj opciji da privuče što više zdravorazumskih ljudi, stručnih i politički neopterećenih, koja će preuzeti da rukovodi ovim gradom zaista domaćinski, koja ja bazirana na ljubavi prema Budvi, a ne političkim centralama“. Kažu da su uvjereni da imaju podršku građana.

U Budvi na svakim izborima oko hiljadu glasača odlučuje da glasa za neku novu ideju. Tako je 2012. u parlament sa četiri odbornika i hiljadu osvojenih glasova ušla Pozitivna, koja se potom raspala. Na minulim izborima povjerenje Budvana, gotovo njih 900, i osvojena tri odbornička mandata, dobila je Crnogorska.

Rucović i Gigović su nekadasnji članovi SNP-a. Rucović je jedno vrijeme bio portparol budvanskog SNP. Nakon sto je Joković preuzeo vođenje partijom, značajan dio članstva u Budvi je napustio tu partiju. Rucović je zamjenik direktora Turističke organizacije, dok je Gigović zaposlen u Komunalnom preduzeću. Građanska inicijativa okuplja i bivše članove DF, Demokrata, DPS-a i ostalih partija.

Bonus video: