URA: Zbog "lažnih vijesti" hapsiti Brajovića, Đukanovića, Kusovca i Bebu Popovića

“Kao organizacija koja je i sama bila žrtva lažnih vijesti, apsolutno podržavamo izvještavanje u skladu sa novinarskom etikom i osuđujemo bilo kakve namjerne manipulacije i spinove, koji imaju za cilj da dezinformišu javnost"
19512 pregleda 16 komentar(a)
Đukanović i Brajović, Foto: Filip Roganović
Đukanović i Brajović, Foto: Filip Roganović

Građanski pokret URA saopštio je danas da zbog "lažnih vijesti" treba hapsiti predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića, predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, šefa Vladinog biroa za odnose s javnošću Srđana Kusovca i Vladimira Bebu Popovića, a ne novinare.

Srđan Kusovac
Kusovac(Foto: Boris Pejović)

Iz te partije su saopštili da su uputili oštre kritike Upravi policije (UP) i tužilaštvu, zbog trećeg privođenja novinara u posljednja dva mjeseca, tražeći da se uhapšeni novinari odmah puste iz pritvora i da im se omogući da se brane sa slobode.

"Zbog tekstova da je u Vili Gorica odjeknula eksplozija, uhapšeni su glavni urednici portala IN4S i Borba, Gojko Raičević i Dražen Živković. Ubrzo je Uprava policije (UP) demantovala navedenu vijest, rekavši da je "došlo do kvara na razvodnoj kutiji", te da eksplozije nije bilo", navodi se u saopštenju GP URA.

Kazali su da su zbog toga Upravi policije uputili predloge konkretnih aktivnosti.

"U pitanju je treće hapšenje novinara u svega dva mjeseca, dok je na dan protesta novinarskim ekipama bilo zabranjeno kretanje Podgoricom i izvještavanje sa skupova. Ukoliko Uprava policije zaista želi da hapsi nekog zbog javnog laganja ili plasiranja lažnih vijesti, predlažemo da krenu redom i uhapse Ivana Brajovića - zbog laganja na sudu i tvrdnje da će autoput biti gotov do maja 2019. godine, Mila Đukanovića - zbog obećanih 40 hiljada radnih mjesta ili Srđana Kusovca i Bebu Popovića - zbog okeana laži, spinova i podmetanja. I neka odmah krenu sa širenjem kapaciteta Zavoda za izvršenje krivuičnih sankcija (ZIKS), jer je malo prostora za sve one koji bi logikom Uprave policije trebali biti iza rešetaka", kazali su iz GP URA.

Vladimir Beba Popović
Vladimir Beba Popović(Foto: Arhiva "Vijesti")

Ta partija je podsjetila da je prije hapšenja Raičevića i Živkovića, takođe privedena i bivša urednica portala FOS media Anđela Đikanović.

“Kao organizacija koja je i sama bila žrtva lažnih vijesti, apsolutno podržavamo izvještavanje u skladu sa novinarskom etikom i osuđujemo bilo kakve namjerne manipulacije i spinove, koji imaju za cilj da dezinformišu javnost. Ali, disciplinovanje novinara lisicima, u zemlji koja dvije decenije nije u stanju da rasvijetli ubistvo glavnog urednika DAN-a, kao ni pucanja i prebijanja brojnih medijskih poslenika, nije način da se do takve etike dođe. Svima je jasno da živimo u policijskoj državi, u kojoj sve institucije rade za interese Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog korumpiranog lidera, Mila Đukanovića. I od takvih, zarobljenih institucija nas ne čudi ništa, ali je hapšenje novinara ipak veliki autokratski iskorak kome bi aplaudirali Đukanovićevi najveći diktatorski uzori", zaključuje se u saopštenju GP URA.

Bonus video: