Marković: Spremni smo za dijalog sa Mitropolijom oko temeljnog ugovora

"Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona svim vjerskim zajednicama", kazao je predsjednik Vlade
24847 pregleda 416 komentar(a)
Marković danas na prezentaciji programa hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, Foto: Savo Prelević
Marković danas na prezentaciji programa hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.01.2020. 13:10h

Premijer Duško Marković kazao je da Vlada ostaje otvorena za inkluzivni dijalog sa svim vjerskim zajednicama, kada je u pitanju Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

„Pored bilježenja pozitivnih ekonomskih trendova, Crna Gora se u kontuinutetu potvrđuje kao politički i demokratski stabilno okruženje za sve svoje građane. Kao što smo bili svjedoci u proteklih par nedjelja, uprkos velikom broju subverzivnih aktivnosti kojima smo bili izloženi, uspjeli smo da očuvamo bezbjednost i osnovne vrijednosti koje baštini naše društvo“ – rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da je Crna Gora na primjeran i odgovaran način, kako i dolikuje članici NATO-a i državi koja je duboko u procesu evropske integracije, odoljela neprimjerenoj i agresivnoj medijskoj kampanji uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti.

„Kao što znate, od pripreme nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica 2015. do njegovog usvajanja održane su opsežne i detaljne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama i drugim zainteresovanim subjektima u Crnoj Gori. Nakon što smo prihvatili sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, zatraženo je mišljenje Venecijanske komisije čije su sve preporuke uvrštene u tekst Zakona. Njime se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti i jednakosti svih pred zakonom i potvrđuje sekularni karakter crnogorskog društva i države, kao i jednakopravnost svih vjerskih zajednica. Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona svim vjerskim zajednicama, kao i za razgovor sa MCP o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora, kad za to iskažu spremnost“ – kazao je Marković na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije koji je organizovala Ambasada Hrvatske kako bi predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, poručio je da je politički dijalog ekstremno važan za Crnu Goru i da se nada da će biti nastavljen.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da crnogorske vlasti moraju voditi dijalog u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti sa Srpskom pravoslavnom crkvom. "Mitropolija crnogorsko-primorska je dio Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Beogradu. Molim SPC da obrati pažnju na to da neko sjutra ne bi rekao da naši manastiri pripadaju mitropoliji ili eparhiji", kazao je on.

Vučićev stav podržao je i Demokratski front. "Ako bi došlo do potpisivanja temeljnog ugovora, naravno, nakon povlačenja zakona, to može učiniti samo Srpska pravoslavna crkva, a nikako Eparhije ili Mitropolija pojedinačno svako za sebe", kazao je poslanik DF-a, Milun Zogović.

Bonus video: