SNP: Zakon protiv većinskog pravoslavnog stanovništva

Iz SNP-a su pitali kako danas DPS može da govori o vjeri, vjerskim slobodama i građanskim pravima i o evropskom putu i liderstvu u regionu
2524 pregleda 13 komentar(a)
Sa jednog od protesta u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Sa jednog od protesta u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Crnogorska vlast zloupotrijebila je parlamentarnu većinu i donijela Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je direktno uperen protiv većinskog pravoslavnog stanovništva, saopštili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz SNP-a su kazali da Demokratska partija socijalista (DPS) i njihovi partneri nijesu željeli da sačekaju da prođu novogodišnji i božićni praznici, već su u „gluvo doba noći između 26. i 27. decembra, u Skupštini prepunoj specijalaca i nakon hapšenja poslanika opozicije, ostvarili svoj prljavi naum“.

„Danas, kada se u svijetu obilježava Međunarodni dan vjerskih sloboda, SNP sa žaljenjem konstatuje da je vlast još jednom, u susret blagim danima, zloupotrijebila vještačku parlamentarnu većinu i donijela nakaradni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je direktno uperen protiv većinskog pravoslavnog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su pitali kako danas DPS može da govori o vjeri, vjerskim slobodama i građanskim pravima i o evropskom putu i liderstvu u regionu.

„Ne može naravno, pa zato prelazi na druge jer je napad najbolja odbrana. Tako su ovi tobožnji pravednici, koji su spornim zakonskim rješenjem željeli da „sve dovedu u ravnopravan položaj“, bili brzi i glasni u osudi svih onih koji se ne slažu sa njima i navodno atakuju na državnost i identitet Crne Gore“, rekli su iz SNP-a.

Iz SNP-a su kazali da je žalosno što „podanici režima i dalje ne vide diskriminaciju koju čine nad većinom pravoslavnih vjernika, svojom braćom, prijateljima i kumovima“.

Uzalud su, kako su naveli, fingirani pokušaji ispravljanja onog što je učinjeno te „tužne noći“, koje ovih dana izvode pojedini DPS ministri.

Iz SNP-a su rekli da je svakom vjerniku Mitropolije crnogorsko-primorske jasno da je to samo sračunato zamazivanje očiju javnosti, kako bi se dobilo na vremenu i kako bi se „otupio duh naroda koji je svoju punu veličinu pokazao na nevjerovatnim litijama koje se organizuju širom zemlje“.

Iz te partije naveli su da su sigurni da će i narednih dana narod Crne Gore, u još većem broju, na skupovima o kojima će svjedočiti istorija, poručiti vlasti da ne dâ svoje svetinje ni za šta.

U tome će, kako su poručili, imati bezuslovnu podršku SNP-a.

Bonus video: