Vlada Crne Gore: Vlada se bira na izborima, a ne na litijama, ostajemo posvećeni dijalogu sa Mitropolijom

"Stoga još jednom podsjećamo i građane, i vjernike, i sveštenstvo - da upravo riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku", kazali su iz Vlade Crne Gore"
25269 pregleda 406 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Twitter
Vlada Crne Gore, Foto: Twitter

Mitropolit Amfilohije izjavio je pred crnogorskim građanima i vjerujućim narodom u Tivtu da Vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.Podsjećamo Mitropolita da se Vlada bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima. A posebno da se nijedna Vlada nije bilrala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je sinoć iz Tivta da država mora povući tek usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti koga je nazvao "minom postavjenom u temelje Crne Gore", a ako se Zakon ne povuče da bi Vlada trebala da padne.

"Ustavom je to zabranjeno, a djelovanje crkve odvojeno od države, pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stojati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka", navodi se u saopštenju Vlade.

Oni poručuju da nijedan zakon pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar - ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života.

"Stoga još jednom podsjećamo i građane, i vjernike, i sveštenstvo - da upravo riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku", kazali su iz Vlade Crne Gore.

Oni su izjavilili da žale što i ovom izjavom Mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je crkva iznad države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država.

"A za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova Vlada drži za svog legitimnog sagovornika. Dakle, ostajemo posvećeni dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumijevanja Zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora. Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija", kazali su u Vladi Crne Gore.

Bonus video: