Predsjednik SO Pljevlja odbio zahtjev grupe građana da zakaže sjednicu

Zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj bi se rapravljalo o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti potpisalo je preko 350 građana, koliko je po poslovniku bilo potrebno da predsjednik lokalnog parlamenta zakaže sjednicu
1593 pregleda 2 komentar(a)
Dragiša Sokić, Foto: Goran Malidžan
Dragiša Sokić, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Skupštine Opštine Pljevlja Dragiša Sokić odbio je zahtjev grupe građana da zakaže sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj bi se rapravljalo o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti.

Zahtjev za sazivanje sjednice potpisalo je preko 350 građana, koliko je po poslovniku bilo potrebno da predsjednik lokalnog parlamenta zakaže sjednicu.

Sokić je svoju odluku saopštio danas na kolegijumu sa predsjednicima odborničkih klubova, smatrajući da tema o kojoj bi se raspravljalo nije u nadležnosti lokalnog parlamenta.

Predsjednik Skupštine opštine je, kako su Vijestima prenijeli učesnci kolegijuma saopštio da predlagači imaju poslovničku mogućnost da sazovu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o ovoj temi.

S obzirom da je Danijel Živković predsjednik odborničkog kluba koalicije DPS, BS i SD saopštio da oni neće učestvovati u radu sjednice, ukoliko bude zakazana, mala je vjjerovatnoća da će lokalni parlament raspravljati o ovoj temi. Koalicija DPS-BS i SD u Skupštini opštine Pljevlja ima 20 od ukupno 35 odbornika.

Sokić juče nije odgovarao na telefonske pozive Vijesti.

Uz inicijativu potpisnici su predložili i zaključke koje je trebalo da usvoji lokalni parlament.

Jednim od njih traženo je da Skupština konstatuje da Zakon o slobodi vjeroispovjesti nije u skladu sa Ustavom Crne Gore i da nanosi štetu samo pravoslavnom narodu u Crnoj Gori.

Inicijatori smatraju da zakon treba staviti van snage jer je izazvao podjele u Crnoj Gori i ima za cilj oduzimanje bogomolja i druge imovine Srpske pravoslavne crkve dok su druge vjerske zajednice zaštićene posebnim ugovorima.

Odbornik Demmokratske narodne partije Vladislav Bojović smatra da su odbijanjem inicijative, predstavnici vladajuće koalicije u Pljevljima kukavički pobjegli od rasprave u Skupštini opštine Pljevlja, a time i od suočavanja sa samima sobom, uprkos očekivanju i zahtjevima vjerujućeg pravoslavnog naroda u Pljevljima.

“Ovim potezom predsjednik Opštine, predsjednik Skupštine opštine i odbornici vladajuće koalicije pokazali su da su im lične privilegije važnije od Crkve i vjere. Štaviše, ovim postupkom oni su sami sebe isključili iz Crkve. I pored toga, još jednom ih pozivamo i poručujemo im da još nije kasno da se dozovu pameti i oglase, jer sve će proći, ali crni obraz ostaje.Više od deset hiljada Pljevljaka skoro svake noći izlazi na litije i protivi se zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve i pravoslavlja u Crnoj Gori, zakonu koji podrazumijeva otimačinu crkvene imovine i svetinja i koji treba da omogući raspopima i nekanonskim lažnim crkvama, koje su registrovane kao nevladine organizacije, da koriste svete crkvene objekte. To bi izvjesno bio put u gašenje Crkve i pravoslavlja u Crnoj Gori i to građani Pljevalja dobro razumiju. Naravno da je zbog toga bilo neophodno održati i vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta u Pljevljima, koji bi morao i sam da zauzme jasan stav protivljenja ovakvoj politici državne vlasti”, rekao je Bojović.

Vjerujući pravoslavni narod u Pljevljima sada sve jasno vidi i savršeno razumije da se ovako dalje ne može, zbog čega je i ustao da brani svoje svetinje. Uvjereni smo da je sada i dosadašnjim glasačima ove garniture na vlasti jasno kakvi su pojedinci koji ih predstavljaju i da oni više ne zaslužuju njihovo povjerenje i podršku.

Klub odbornika Demokrata u SO Pljevlja niej iznenađen što predsjednik SO Pljevlja Dragiša Sokić nije imao demokratskog kapaciteta da se izdigne iznad uskopartijskih interesa i zakaže posebnu sjednicu Skupštine na inicijativu građana.

„Niko od odbornika, a naročito predsjednik Skupštine, nema pravo da ignoriše činjenicu da u Pljevljima nedeljama unazad u kontinuitetu između 10000 i 15000 hiljada građana svih vjera i nacija miroljubivo i dostojanstveno protestuje, bez ikakvih političkih motiva i partijskih ikonografija, izražavajući tako neslaganje sa usvojenim zakonom koji dijeli narod. Predsjednik Skupštine je dužan da prihvati inicijativu građana na bilo koju temu, nakon što su zadovoljeni uslovi iz Poslovnika, a Skupština je ta koja će se povodom iste izjasniti. Ipak, strah od suočavanja sa činjenicama pred pljevaljskom javnošću bio je jači, pa je DPS pobjegao od rasprave na jedan nekorektan i kukavički način“, navodi se u saopštenju odborničkog kluba Demokrata.

Tvrde i da DPS Pljevlja uznemiruje činjenica da među građanima koji prisustvuju litijama ima najmanje dvije hiljade članova DPS-a.

„Ako ste pomislili da na ovaj način zaustavite osipanje, onda ste napravili još jednu grešku u koracima.nNema te sile koja će spriječiti politički kraj Mila Đukanovića i DPS-a. Željeli ste da podijelite građane, ali su podjele ušle u vaše redove. Željeli ste da građane sabijete u blokove po osnovu vjera i nacija, a vidjeli ste odmah potom poruke mira i solidarnosti predstavnika svih tradicionalnih konfesija u Crnoj Gori pravoslavne, katoličke i muslimanske. Znate vi dobro gospodo da zakon koji ste usvojili, a za koji su digli ruku i dva poslanika iz Pljevalja, nije u interesu ni narodu, ni vjerskim zajednicama, ni državi. Mislili ste da će građani mirno posmatrati dok vi donosite propise koji atakuju na imovinu crkava i svih vjerskih zajednica? Naravno da neće. Poslednjom odlukom kojom ste pobjegli od parlamentarne rasprave, ne na inicijativu odbornika, ne na inicijativu političkih partija, već na inicijativu građana, pokazali ste ne samo da vas je obuzeo strah i podjele u vašim redovima, već da niste dostojni da predvodite lokalnu vlast. Napominjemo i to da je u ime 15.000 građana upravo pred zgradom Skupštine Opštine Pljevlja pročitan zahtjev da se zakaže vanredna sjednica. Ignorisanje ovolikog broja građana predstavlja neviđenu drskost i dokaz da DPS vlast ne radi u interesu svih građana Pljevalja“.

Odbornički klub Demokrata pozvao je predsjednika Skupštine, “da preispita svoju odluku i posluša građane, a ne one koji ne smiju ni da izađu među njih”.

„Pozivamo odbornike DPS-a da kukavički ne bježe od rasprave koju iniciraju građani opštine Pljevlja, ako su već sigurni u svoje jedinstvo i ispravnost svojih odluka. Parlament je mjesto gdje svi odbornici treba pred licem javnosti na svaku temu da diskutuju i razmjene argumente. Uzalud bježite od rasprave i od naroda, kada i sami znate da pobjeći ne možete“, stoji između ostalog u saopštenju Demokrata

Bonus video: