Vijesti: Đukanović demonstrirao kako se kreira lažna vijest

Analiza IFIMES-a je objavljena prije više od 10 dana i nije izazvala nijednu reakciju Đukanovićevog kabineta. Vijesti su tim povodom kontaktirale predstavnike kabineta predsjednika Crne Gore, ali odgovora nije bilo.
48581 pregleda 301 komentar(a)
Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Novinari "Vijesti" bezuspješno su pokušali da dobiju komentar iz kabineta Mila Đukanovića uoči objavljivanja analize IFIMES-a povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, ali je predsjednik države odlučio da nakon gotovo 24 sata objavi tvit kojim istraživanje tog međunarodnog instituta proglašava za lažnu vijest.

"Današnji tekst 'Milo bi Crkvu pod Vatikanom', senzacionalistički obrađen na naslovnici 'Vijesti', a baziran na tzv. analizi Instituta IFIMES - još jedna u nizu lažnih vijesti!", piše u Đukanovićevoj objavi na Tviteru.

Vijesti su, dakle, vjerodostojno prenijele analizu IFIMES instituta, čija su istraživanja ranije objavljivali i drugi crnogorski i regionalni mediji.

Analiza je objavljena prije više od 10 dana i nije izazvala nijednu reakciju Đukanovićevog kabineta.

Povezani članci

20. Januar 2020.

Analiza IFIMES-a: Milo bi CPC pod Vatikanom

Ponavljamo, Vijesti su tim povodom kontaktirale predstavnike kabineta predsjednika Crne Gore, ali odgovora nije bilo.

Đukanović bi zato trebalo da se obrati pomenutom institutu, naročito jer je predsjednik Savjetodavnog odbora bivši ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar, a počasni predsjednik bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić sa kojima vjerujemo može stupiti u direktni kontakt.

Oba su potpisnici Apela 88, kojim je, kako piše u tom tekstu, nekoliko desetina javnih ličnosti iz regiona osudilo ugrožavanje Crne Gore od strane zvaničnog Beograda.

Đukanović je posljednjim tvitom, svjesno ili ne, zapravo demonstrirao kako se kreira fake news, odnosno kako se borba protiv te pošasti koristi za obračun sa nezavisnim medijima.

Pošto nema govora da je lažna vijest ono što su Vijesti objavile, Đukanovićevu reakciju tumačimo kao posljedicu činjenice da nema kontrolu nad uređivačkom politikom Vijesti.

Redakcija Vijesti

Bonus video: