Picula dolazi u posjetu Crnoj Gori

Picula je ranije najavio kako će proširenje Evropske unije biti prioritet njegovog mandata, a naglasio je kako bi Crna Gora svoj put u EU trebalo da nastavi po pravilima pod kojima je pregovore i započela
5451 pregleda 1 komentar(a)
Tonino Picula, Foto: Beta, Beta
Tonino Picula, Foto: Beta, Beta
Ažurirano: 21.01.2020. 21:30h

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula sjutra stiže u Crnu Goru, gdje će narednih dana razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima EU u Podgorici.

„Kao zastupniku EP koji se od početka mandata bavi spoljnom politikom s posebnim angažmanom oko zapadnog Balkana i bivšem ministru vanjskih poslova Hrvatske, dobro su mi poznate političke prilike u Crnoj Gori. Od svih zemalja kandidatkinja za članstvo u EU, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima...Radim na tome da pomognem jačanje institucionalnih kapaciteta Crne Gore, kako bi što prije ispunila kriterijume za punopravno članstvo u EU“, poručio je on uoči odlaska u Podgoricu.

On će se u Podgorici sastati s predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem te šefom Delegacije Europske unije u Crnoj Gori Aivom Oravom. Takođe i sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem te drugim šefovima delegacija EU-a. "Picula će sa sugovornicima razmatrati i trenutno aktualne političke teme u toj zemlji," navodi se u najavi.

Picula je ranije najavio kako će proširenje Evropske unije biti prioritet njegovog mandata, a naglasio je kako bi Crna Gora svoj put u EU trebalo da nastavi po pravilima pod kojima je pregovore i započela.

„Za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svojim granicama ima druge članice Unije. Budući da je Hrvatska posljednja zemlja koja je postala članica EU, imamo najsvježije iskustvo koje želimo prenositi na zemlje u regiji. Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU prilika je da potvrdimo svoje spoljnopolitičke prioritete među kojima je proširenje i stabilizacija zapadnog Balkana. Nadam se da će Crna Gora nastaviti raditi na reformama koje su potrebne u pitanjima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, slobode medija, a stalan napor potreban je u prevenciji i suzbijanju korupcije te borbi protiv organizovanog kriminala“, poručio je Picula.

On je ranije za “Vijesti” rekao da će u dokumentu o preporukama za uklanjanje blokada u procesu proširenja, koji će biti predstavljen na samitu u Zagrebu, integrisati i nove predloge koji bi trebalo da doprinesu novom zamahu sada usporene politike proširenja EU.

Zvaničnik EU će obići i hrvatsku zajednicu u Kotoru.

Bonus video: