Picula: Pred Crnom Gorom je dosta posla do punopravnog članstva u EU

Premijer Crne Gore Duško Marković je istakao da Crna Gora želi da bude članica EU kad bude spremna za to, jer želi da u EU bude nova vrijednost i kvalitet, a ne problem
3041 pregleda 8 komentar(a)
Picula i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Picula i Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Rezultate koje je Crna Gora ostvarila treba poštovati, ali je pred njom dosta posla koje treba uraditi do punopravnog članstva u Evropskoj unij (EU), saopštio je danas poslanik Evropskog parlamenta i stalni izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

Kako je saopšteno iz Službe sa odnose s javnošću Vlade Crne Gore, predsjednik Vlade Duško Marković i Picula sastali su se danas, a na sastanku je ocijenjeno da "Crna Gora nema alternativu kada su u pitanju evropske integracije, a na tom putu ima podršku Evropskog parlamenta".

"Crna Gora je puno uradila, Evropski parlament i druge evropske institucije će kroz partnerski odnos koji imamo, dalje pomagati Crnoj Gori", istakao je Picula.

Marković je rekao da mu je drago da će Crna Gora imati priliku da sarađuje sa čovjekom koji dobro poznaje region i prilike u državama i koji razumije značaj politike proširenja, ne samo u kontekstu stabilnosti već i sveukupnog napretka.

Marković je istakao da Crna Gora želi da bude članica EU kad bude spremna za to, jer želi da u EU bude nova vrijednost i kvalitet, a ne problem.

"Fokus Crne Gore je na daljim reformama i mjerljivim rezultatima u oblasti vladavine prava", kazao je Marković.

U saopštenju se navodi da su se Marković i Picula saglasili da je puna funkcionalnost parlamenta i političkog sistema važna za dalji napredak države i društva na putu ka EU, te da je poseban značaj političkog konsenzusa i dijaloga kada je u pitanju proces evropskih integracija i sprovođenje reformi.

"Na sastanku je ocijenjeno da je važno za građane obezbijediti bolji život, a predsjednik Marković je u tom kontekstu govorio o oporavku naših javnih finansija, snažnom ekonomskom rastu i uslovima za kvalitetniji život", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: